Prati nas

Mozaik

Naporna baka

‘Baka je prešla granicu. Ucjenjuje i forsira da rodim, a ja ne želim djecu!’

U fazi sam razmišljanja da krivotvorim liječničku potvrdu o tome da sam neplodna kako bih se riješila njezinih zahtjeva.

Objavljeno

|

Želi unuke na silu!
ilustracija: S. Bura/mj

“Baka me godinama maltretira sa zahtjevima da imam djecu, a sada kad imam stalnog dečka, još je napornija. Moli, plače pa čak i mojem dečku govori da mora produžiti obiteljsku lozu.” Riječi su to pisma koje je čitateljica uputila Atheni Valentine, kolumnistici magazina Slate.

Čitateljica navodi da ima 36 godina i da već dugo zna da djecu ne želi. Svoju odluku je ojačala spoznajom da s obje roditeljske strane ima loše gene i da bi u iduće generacije mogla prenijeti nasljedne bolesti.

“Baka sada prijeti da će mi prestati pružati povremenu financijsku pomoć, ako odmah ne zatrudnim. U fazi sam razmišljanja da krivotvorim liječničku potvrdu o tome da sam neplodna kako bih se riješila njezinih zahtjeva. Učinila bih to čak i ako to znači gubitak sporadične financijske pomoći koju dobivam od nje. Je li to etički pogrešno?” pita se unuka, žrtva nasilne bake.

“Vi i ja smo otprilike iste dobi, tako da se osjećam sigurno govoreći da su naše bake iz drugog vremena. Da ne znam bolje, sumnjala bih da je vaša baka iz Igre prijestolja i da pokušava osigurati da Cersei ne ukrade Sjever od vas. Međutim, njezina dob i odgoj ne opravdavaju njezino ponašanje niti ga čine manje frustrirajućim za vas”, dogovorila joj je kolumnistica.

“Iako ne bih rekla da je lažni liječnički listić etički pogrešan, to ipak podsjeća na izbjegavanje sata tjelesnog odgoja u srednjoj školi, a nitko se ne želi vratiti u srednju školu. Osim toga, gotovo uvijek je bolje biti iskren i otvoren dok uspostavljate granice, nego se oslanjati na laži, čak i male.”

“Sljedeći put kada baka spomene djecu, objasnite joj mirno da niste u poziciji da ih imate. Zahvalite joj na njezinoj dosadašnjoj financijskoj podršci i recite joj da je, ako smatra da više ne može nastaviti, u potpunosti razumijete. Zatim joj recite da više nećete raspravljati o ovoj temi i odmah promijenite temu. Ako vas nastavi maltretirati, odmaknite se, prekinite privremeno komunikaciju s njom ili učinite što god je potrebno da shvati da ta rasprava više nije otvorena. Ponovite po potrebi”, recept je koji je čitateljici uputila Valentine.

“Obiteljska dinamika je komplicirana pa uspostavljanje granica može biti emocionalno napeto. Ako mislite da vam treba dodatna podrška, ne bojte se potražiti pomoć od svog dečka, pouzdanog prijatelja ili stručnjaka. Sretno!” stoji u zaključku.

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.