Prati nas

Vijesti

8. mart

Grabar-Kitarović: Nema žene koja se nije susrela sa seksualnim zlostavljanjem

Naše kavalirsko društvo misli ako date nekom kompliment, ako malo ženu zagrlite i potapšate ju po ramenu da je to znak bliskosti. Ne, to može biti vrlo uvredljivo, kaže bivša hrvatska predsjednica.

Objavljeno

|

Kolinda Grabar-Kitarović (foto: Siniša Bogdanić)

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, za RTL je progovorila o položaju žena u Hrvatskoj, a povodom Međunarodnog dana žena. Na pitanje je li ona bila žrtva predrasuda, dok je obnašala predsjednički mandat, Grabar-Kitarović je odgovorila: “Apsolutno, nikada nećete čitati kao prvu vijest nekog državnog posjeta što je obukao neki predsjednik države ili vlade. Jesam li bila žrtva? Neću to reći. Nikad se ne želim smatrati žrtvom, svatko od nad odgovara za ono što radi i svatko je kovač svoje sudbine. Ali da sam se susretala s ogromnim predrasudama, jesam.”

“Pokušala sam to mijenjati koliko sam mogla. Nekako očvrsnete, naučite se nositi. Ali uvijek me zabrinjavalo kako takva retorika, ako je usmjerena prema ženama, utječe na opće stanje u društvu, kako to djeluje kao presedan kako će se kolege ponašati prema kolegicama, ili članovi obitelji prema ženama. Bojim se da smo zadnjih godina napravili puno koraka unatrag. Tome nije kriva samo pandemija, nego i razina rasprave u društvu.”

Na pitanje jesu li pobačaj, nasilje nad ženama ili nešto treće prioritetne teme s kojima se Hrvatska treba pozabaviti, bivša predsjednica je odgovorila: “To su oni koji se odnose na najveći postotak stanovništva, na sve žene. Neki govore da to nije tako, ali nema žene koja se nije susrela s nekom vrstom seksualnog ili drugog zlostavljanja.”

Kolinda Grabar-Kitarović s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom

“Naše kavalirsko društvo misli ako date nekom kompliment, ako malo ženu zagrlite i potapšate ju po ramenu da je to znak bliskosti. Ne, to može biti vrlo uvredljivo. I nasilje, seksualno, ekonomsko, verbalno, zlostavljanje najveći problem. Time se moramo jako pozabaviti, ne samo po pitanju žene nego i ostatka društva”, zaključila je Grabar-Kitarović.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.