Prati nas

Mozaik

Baka zna najbolje

‘Htjela sam najbolje, ali snaha je bijesna i traži ispriku. Pretjeruje li?’

Ona se vraća na posao za nekoliko mjeseci i željela bih čuvati bebu dva dana u tjednu, kao što to činim s drugom unučadi. Ali, bojim se da će odbiti moju ponudu zbog toga što su trenutno jako ljuti na mene, piše čitateljica koja se potpisala pseudonimom ‘Baka zna najbolje’.

Objavljeno

|

Baka je opsjednuta
foto: Hayley Johnson/Scopio

Friške majke nerado ostavljaju novorođenčad na skrb bilo kome, a prvi rastanak od bebe može biti traumatično iskustvo koje može izazvati i razdor u obitelji. Jedan takav slučaj opisala je čitateljica magazina Slate koja je od kolumnistice Michelle Herman zatražila savjet za razrješenje obiteljske napetosti.

U pismu čitateljica navodi kako je njen sin nedavno dobio nagradu na poslu, a koja mu je trebala biti uručena na svečanoj večeri. Kao dobra majka i svekrva, željela je sinu i snahi priuštiti bezbrižan izlazak i večer odmora pa je snahu nagovorila da joj na brigu ostavi četveromjesečnu bebu. Snaha je na to pristala, ali pod uvjetom da ju svekrva nazove ako bude kakvih problema s hranjenjem i uspavljivanjem bebe.

“Oklijevala je oko odlaska i kazala mi je da u slučaju potrebe može doći doma za 20 minuta. Uvjerila sam je da ćemo biti u redu. Beba se odupirala i na kraju je pojela samo pola prve bočice. Mislila sam da nema potrebe zvati snahu, jer ako je beba gladna, sigurno će pojesti više kad joj dam drugu bočicu. No odbila je i drugu bočicu. Nisam htjela forsirati, jer sam znala da će sin i snaha biti doma za sat vremena pa sam samo nosila unuče u naručju pokušavajući ga primiriti”, napisala je čitateljica.

“Kada su se vratili kući, ispričali su se što se beba nije uspjela zaspati na uobičajeni način. Ja sam rekla da je vjerojatno malo gladna jer je popila samo polovicu prve bočice i nije prihvatila drugu. U tom trenutku snaha me ošinula pogledom i pitala zašto joj nisam poslala poruku. Rekla sam joj ovo što sam sad napisala. Uzela je bebu i izašla iz sobe. Moj sin je otišao s njom, a nakon nekoliko minuta rekao mi je da bih trebala otići kući. Sljedećeg dana nazvao me da mi kaže kako su jako ljuti što im nisam javila da beba ne jede. Rekla sam mu da sam samo željela da se malo odmore i da očito beba nije bila TOLIKO gladna ako je odbijala bočice”, piše ova nesretna baka koja je, kako sama kaže, uspješno odgojila dvoje djece i sigurno se zna kompetentno brinuti za četveromjesečnu bebu.

“No, moj sin je rekao da trenutno žele malo prostora i da bi željeli da se ispričam snahi kad se opet nađemo. Ne vidim što sam to krivo učinila. Trebam li joj se ipak ispričati samo da smirim stvari? Ona se vraća na posao za nekoliko mjeseci i željela bih čuvati bebu dva dana u tjednu, kao što to činim s drugom unučadi. Ali, bojim se da će odbiti moju ponudu zbog toga što su trenutno jako ljuti na mene”, piše čitateljica koja se potpisala pseudonimom “Baka zna najbolje”.

“Ne, žao mi je. Vi ne znate najbolje – ne kada se radi o tuđem djetetu. Neću ulaziti u detalje oko toga je li dijete bilo gladno ili nije. To nije bitno. Bitno je da to nije bila vaša odluka. Majka djeteta je bila zabrinuta zbog ostavljanja djeteta. Neki novi roditelji nemaju problema s ostavljanjem svoje novorođenčadi s bakom ili drugim pouzdanim dadiljama; neki ne vole ih ostavljati, bez obzira tko je dostupan za brigu o njima. Jedini način da se uspjela ohrabriti da ode vani bilo je da od vas izvuče obećanje da ćete joj poslati poruku ako dijete odbije bočicu. Bila je vrlo specifična. I vi to niste učinili”, odgovorila je kolumnistica Michelle Herman.

“Ispriku joj apsolutno dugujete. I isprika mora biti iskrena. Mora biti takva da ne uključuje izjavu da ste sami uspješno podigli dvoje djece, jer to također nije bitno i neće je umiriti. Ako želite biti osoba koja će brinuti za dijete dva dana u tjednu kada majka ode na posao, morat ćete je uvjeriti da ćete postupati onako kako ona želi, a ne onako kako mislite da je najbolje. I morat ćete to zaista misliti. Inače se možete pozdraviti s čuvanjem unučeta”, stoji u odgovoru.

Imate li i sami neki problem koji želite podijeliti s nama i našim čitateljima, kontaktirajte nas putem anonimnog obrasca.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.