Prati nas

Vijesti

Mirovinska reforma

Obiteljske mirovine: Rastu za 85 eura, ali 13 posto zahtjeva je odbijeno

Riješili smo u ovom trenutku preko 38.000 zahtjeva od tih 101.000 i pozitivnih je rješenja za njih 34.000, poručuju iz HZMO-a.

Objavljeno

|

Kako predati zahtjev za obiteljsku mirovinu?
Srećko Vuković (foto: N1)

Zbog izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju koje su donijele novi model isplata obiteljskih mirovina, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje od 1. siječnja je zatrpan brojnim zahtjevima. Umirovljenici, naime, podnose zahtjeve za korištenjem i dijela obiteljske mirovine supružnika uz svoju osobnu mirovinu.

Srećko Vuković, zamjenik ravnatelja HZMO, u programu N1 televizije izjavio je da su očekivali navalu te da su se pripremili vrlo dobro za nju. No više desetine podnesenih zahtjeva je – odbijeno.

“Riješili smo u ovom trenutku preko 38.000 zahtjeva od tih 101.000 i pozitivnih je rješenja za njih 34.000. Na razini smo oko 87 ili 86 posto, odnosno samo 13,14 posto je odbijeno”, otkrio je Vuković i dodao: “Jedan je razlog starosna granica, ljudi nemaju 65 godina, a drugo je da im mirovina prelazi cenzus od 6.546 kuna (868,80 eura). Tko ima više od toga, ne može dobiti.”

Kazao je i kako su umirovljenici čiji su zahtjevi prihvaćeni, prosječno na svoju osnovnu mirovinu dobili još dodatnih 85 eura.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.