Prati nas

Vijesti

Crna kronika

Prevarantice su umirovljenici uzele nekoliko desetaka tisuća eura

Usprkos brojnim upozorenjima, starije osobe i dalje nasjedaju na prevarantske sheme pa nerijetko ostanu i bez cjeloživotne ušteđevine.

Objavljeno

|

Koliko se plaća dom?
foto: Udo Voigt/Pixabay

Zagrebačka policija je izvijestila o još jednoj prijevari u kojoj je oštećena umirovljenica. Sve se dogodilo, stoji u službenom izvješću, jučer, 16. ožujka oko 15.30 sati na području Susedgrada u Ulici Side Košutić.

Po već viđenom obrascu, nepoznata se počiniteljica lažno predstavila 81-godišnjakinji te je navela kako je novac koji posjeduje krivotvoren. Oštećena je, potom, na ulici drugoj prevratnici predala nemali iznos gotovine. Naime, šteta iznosi nekoliko desetaka tisuća eura.

Ovo je ustaljeni obrazac prema kojem prevaranti lažnim prikazivanjem činjenica navode starije osobe da nešto učine na svoju štetu, predstavljajući im se kao službene osobe, uglavnom kao djelatnici banaka, zdravstveni djelatnici ili policajci.

Kako bi se izbjegle ovakve i slične prijevare, ističu u policiji, treba znati da bankari ili policajci baš nikada ne dolaze “na vrata” kako bi preuzeli ili provjerili novac. Kad je riječ o osobnim podacima, potrebno je voditi računa o tome da se osobni podaci nikako ne ustupaju nepoznatim osobama, bilo licem u lice, bilo telefonom ili internetom. Nađe li se osoba u jednoj od navedenih situacija, o tome treba odmah obavijestiti banku i policiju.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.