Prati nas

Vijesti

Gdje je nestala hrabrost?

Rasist koji napada Indijce i crnce sakrio se od policije. Građani: To nije naša Hrvatska!

Brojni Zagrepčani, ali i drugi građani Hrvatske, na društvenim su mrežama osudili ovo ponašanje, a velik dio njih sve je prijavio policiji.

Objavljeno

|

Tko ej rasist koji napada crnce u Zagrebu?
Policija traga za muškarcem koji je govorom mržnje napao dostavljača iz Indije (screenshot: Reddit)

13:36 Policija je potvrdila da je rasist koji je napadao tamnopute strance u Zagrebu – uhićen.

“Policija je utvrdila identitet, radi se o muškarcu starosti 35 godina koji je pod nadzorom zagrebačke policije”, objavili su iz policije.

Policija zna tko je muškarac koji se snimao dok je zlostavljao Indijca i crnca u Zagrebu, a zbog njihove rase i boje kože. Riječ je o 34-godišnjaku sa šireg područja Zagreba, no još ga nisu uspjeli locirati, javlja Jutarnji list.

“Prema do sada prikupljenim saznanjima i uvidom u javno objavljene snimke, navedeni događaj bi se mogao kvalificirati kao kazneno djelo Javno poticanje na mržnju i nasilje opisano u članku 325. stavak 1. Kaznenog zakona. Pozivamo građane koji imaju saznanja o tome gdje se muškarac sa snimke trenutno nalazi da nam se jave na 192 ili zagrebacka@policija.hr“, kažu iz zagrebačke policije.

Podsjetimo, napadač se sam snimao dok je u samom središtu Zagreba verbalno zlostavljao dostavljača hrane, a koji je porijeklom Indijac i koji je, očito, nenasilnom komunikacijom pokušao deeskalirati govor mržnje koji mu je upućen. Na drugoj snimci vidi se gdje zlostavlja muškarca crne boje kože, uz fašistički pozdrav Sieg Heil. Na trećoj snimci se osvrnuo na Ukrajinu te, salutirajući nacističkim pozdravom desnom rukom u zraku, iskazuje podršku zemlji koju je napala Rusija.

Brojni Zagrepčani, ali i drugi građani Hrvatske, na društvenim su mrežama osudili ovo ponašanje, a velik dio njih sve je prijavio policiji. “Potonuo sam u more srama gledajući ovu snimku”, napisao je jedan komentator. “Jedva čekam da mi gospodin iz Indije dostavi hranu kako bih mu se ispričala i objasnila da nisu svi Hrvati fašistički izrodi te da se radi o najmanjoj mogućoj manjini”, dodala je komentatorica iz Zagreba. “Ovo nije moja Hrvatska”, zaključio je jedan sudionik rasprave o napadima na strance druge boje kože u Zagrebu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.