Prati nas

Vijesti

1:0 za Macrona

Senatori su odobrili podizanje dobi za umirovljenje, Macronova mirovinska reforma ide dalje

Vlada se nada da će promjene u mirovinskom sustavu biti usvojene u parlamentu do kraja mjeseca.

Objavljeno

|

Emmanuel Macron (foto: službeni portret)

Francuski senatori su izglasali povećanje zakonske dobi za umirovljenje sa 62 na 64 godine života. To je prva pobjeda u reformi mirovinskog sustava koju gura predsjednik Emmanuel Macron, a koja je potaknula prosvjede i štrajkove diljem zemlje.

201 član Senata, kojim dominira konzervativna stranka Les Republicains, glasovalo je za članak 7 reforme o dobi za umirovljenje, dok ih je 115 glasovalo protiv.

Očekuje se da će francuski Gornji dom parlamenta odobriti preostale članke zakona o reformi. Zakon bi idućeg tjedna trebao biti predan medijacijskom odboru koji posreduje između zakonodavaca iz Senata i Nacionalne skupštine.

Vlada se nada da će promjene u mirovinskom sustavu biti usvojene u parlamentu do kraja mjeseca. No Macron nema apsolutnu većinu u Nacionalnoj skupštini i morat će pridobiti nekoliko desetaka konzervativnih zastupnika ili koristiti svoje ustavne ovlasti za zaobilaženje parlamenta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.