Prati nas

Vijesti

Stiže Uskrs, a jaja su skuplja no ikad! Zar su stvarno postala luksuz?

Fenomen jaja traje dalje, a znalci tvrde kako je to uvjetovano ptičjom gripom, barem većim dijelom. Drugi i tu vide otisak rasta cijena energenata.

Objavljeno

|

Zašto su jaja skupa?
foto: Kira Gorbova/Scopio

Zašto su jaja u posljednjih godinu dana enormno poskupjela u bivšim socijalističkim zemljama, na čelu s Češkom (+85 posto), Mađarskom (+80 posto), Slovačkom (+79 posto), Bugarskom (+72,4 posto) i, gle, Hrvatskom (+62,6 posto)? Jaja su u EU najmanje poskupjela u Njemačkoj i Luxembourgu (+18 posto), a u zemljama koje nisu članice EU još manje – u Švicarskoj (+10,1 posto), te Norveškoj (+8,6 posto). Otkuda tolike razlike, i čemu u Hrvatskoj i  povijesnoj “okolici” toliko drastični skok cijena?

Kako piše predsjednica SUH-a Jasna A. Petrović za Glas umirovljenika, naći deset jaja za manje od dva eura  postalo je nemoguće, a ono što najviše zbunjuje je veliki nerazmjer u cijeni u trgovačkim lancima, gdje su jaja bitno jeftinija nego kod proizvođača. I ono što je važno naglasiti jest da smo 93 posto samodostatni u proizvodnji jaja, lani smo ih uputili u prodaju oko 750 milijuna komada.

Fenomen jaja traje dalje, a znalci tvrde kako je to uvjetovano ptičjom gripom, barem većim dijelom. Drugi i tu vide otisak rasta cijena energenata. No, što god bilo, žrtve su prije svega starije osobe koje su zbog minimalnih mirovina izgubile kupovnu moć. Da, Uskrs će biti tužan, samo ćemo se sjećati šarenih košarica, pinci, domaćih majoneza, orehnjača i krafni.

Od kada koke nesu zlatna jaja, jaja se sve više švercaju i preko granica. Crno tržište jaja ima boju zlata. Sve je više šaljivih memova na kojima se jaja u frižiderima drže u kutijama s lokotima i ključem, a od “domaćih” ljubimaca, manja je opasnost da vam ukradu rijetkog psa s pedigreom, nego štrkljastu kokicu. I sve je više korisnih savjeta na društvenim mrežama kako i gdje nabaviti dehidrirana ili zamrznuta jaja, mada to ne bismo preporučili našim penzićima, jer će završiti sa salmonelom.

I podsjetimo zašto je jaje simbol Uskrsa. To je neizostavni dio košarice koja se na Veliku subotu nosi na blagoslov u crkvu i prvo je jelo koje se blaguje. Jaje je simbol početka, rađanja života, plodnosti, obilja i proljeća, a još su stari Egipćani međusobno se darivali jajima.

I boje imaju svoje poruke, pa tako crveno obojeno jaje simbolizira Kristovu muku, plava istinu, zelena plodnost, bijela nevinost. I ako nemate namjeru odustati od uskršnjih običaja, kupite nekoliko jaja od stiropora i obojite ih, ili plastična, drvena, sva su ona danas jeftinija od pravih jaja. Jedino se nemojte zabuniti i probati ih zagristi. Ode gebis. Dobar inflacijski tek. Bez kalorija. I zaboravite na onu narodnu: “Svako jutro jedno jaje organizmu snagu daje”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.