Prati nas

Vijesti

Iz drugog u prvi

Umirovljenici masovno mijenjaju model mirovine jer im se to više isplati

Mirovinski fondovi smatraju da će za pet godina, ne bude li nekih globalnih šokova kao prošle godine, polovica osiguranika 2. stupa ostajati u dvostupnoj mirovini, a do 2042. godine samo će se 20 posto radnika s najnižim plaćama vraćati u državni prvi stup.

Objavljeno

|

Naknada za branitelje
foto: NFT CAR GIRL/Unsplash

Prošla je godina za fondovsku industriju bila druga najlošija u nešto više od 20 godina rada, te su prosječni prinosi hrvatskih mirovinskih fondova 2. stupa bili u minusu od četiri do 5,25 posto, javlja Večernji list.

Prosječno plaćeni radnik koji je dvadeset godina uplaćivao 5 posto mirovinskih doprinosa u drugi stup trenutačno ima oko 150 tisuća kuna, odnosno 20 tisuća eura mirovinske štednje. Oko 96 tisuća kuna iznos je uplaćenih doprinosa, a razlika od gotovo 53 tisuće kuna prinosi su koje su ulaganjima ostvarili fondovi 2. stupa. Svejedno, sedam od deset osiguranika 2. stupa koji su lani stekli uvjete za odlazak u mirovinu vratilo se u državni mirovinski sustav jer im je to povoljnije. Svi su oni donijeli sa sobom u proračun i ušteđeni iznos štednje – lani oko 1,1 milijardu kuna, analizira Večernji.

Prema podacima Regosa za 2022. godinu, oko 10 tisuća povratnika u prvi stup na svojim je računima imalo prosječno 107 tisuća kuna, dok je nešto više od tri tisuće osiguranika koji su zadržali mirovinu 2. stupa imalo prosječno 240 tisuća kuna. Mirovinski fondovi smatraju da će za pet godina, ne bude li nekih globalnih šokova kao prošle godine, polovica osiguranika 2. stupa ostajati u dvostupnoj mirovini, a do 2042. godine samo će se 20 posto radnika s najnižim plaćama vraćati u državni prvi stup.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.