Prati nas

Vrt

Fiskultura i terapija

Visoke ili povišene gredice hit su u vrtlarstvu, ovo su njihove prednosti

Radovi u vrtu postaju lakši i ugodniji zahvaljujući manjem savijanju i klečanju. Povišene gredice čuvaju koljena i leđa od naprezanja i boli koja nastaje tijekom održavanja vrta. Ovakve gredice su jednostavno ljepše, ističu atraktivnost bilja i olakšavaju dizajn samog vrta.

Objavljeno

|

Kako napraviti povišenu gredicu? Kako napraviti visoku gredicu?
foto: Markus Spiske/Unsplash

Visoke gredice, uzdignute gredice, povišene gredice – nazivi su to sve popularnijeg načina vrtlarenja pri čemu slobodnostojeće okvire različitih visina punimo kvalitetnim supstratom za uzgoj bilja. Taj je okvir, razumljivo, smješten na vrtnu poziciju pogodnu za uzgoj povrća, voća, začina i cvijeća, a možemo ga napraviti od različitih materijala koji variraju cijenom i dostupnošću.

Visoka ili povišena gredica obično ima samo četiri čvrste stranice dok je otvorena prema tlu kako bi suvišak vode mogao otjecati, a biljka, ako joj je to nužno, protegnuti korijen u dubinu.

Naravno, visoka gredica može biti još jednostavnija od toga: možete izgraditi visoku gredicu bez okvira tako da jednostavno nasipate humak supstrata i tla poravnate vrh. Za to ne trebate dodatne materijale (osim tla i supstrata). Mane ovakve gredice su što se s vremenom osipaju, a i estetski su manje privlačne čvrstih visokih gredica.

Prednosti povišenih vrtnih gredica

Postoji puno razloga zašto je dobro vrtlariti u povišenim gredicama, a mi smo popisali samo neke.

  • Dobro su drenirane i pomažu u sprečavanju erozije.
  • Rano se zagrijavaju u proljeće i omogućuju vam dulju sezonu rasta, jer se supstrat koji je podignut iznad tla brže zagrijava.
  • Povišene gredice daju kontrolu nad supstratom koji se u njih stavlja. To omogućava intenzivno vrtlarenje; biljke koje se uzgajaju blizu jedna drugoj u povišenim gredicama brže sazrijevaju.
  • Sprječavaju širenje korova jer su izdignute. Uz to, ispunjene su supstratom koji je bez uzročnika bolesti, štetnika i korova.
  • Kako se po visokoj gredici ne hoda, supstrat u njoj zadržava rahlost i nije ga potrebno prekapati i štihati svake godine. Povišene gredice pomažu da se stvari organiziraju i kontroliraju.
  • Radovi u vrtu postaju lakši i ugodniji zahvaljujući manjem savijanju i klečanju. Povišene gredice čuvaju koljena i leđa od naprezanja i boli koja nastaje tijekom održavanja vrta.
  • Povišene gredice su idealne za male prostore gdje bi konvencionalni vrt u redu mogao biti prevelik i teško održiv.
  • Lakše se razdvajaju i rotiraju usjevi svake godine.
  • Povišenim gredicama se lakše pristupa i olakšavaju vrtlarenje u društvu.
  • Visoke gredice su jednostavno ljepše, ističu atraktivnost bilja i olakšavaju dizajn samog vrta.

Sutra vam donosimo savjete od čega i kako možete napraviti visoke gredice, a do tada se inspirirajte priloženim fotografijama.

foto: Virginia Das Neves/Scopio
foto: CDC/Unsplash
foto: Serhii Zarev/Scopio
foto: Filip Urban/Unsplash
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.