Prati nas

Mozaik

Priroda i društvo

10 činjenica i mitova o blizancima

Ruskinja Valentina Vasilijeva najvjerojatnije drži rekord po broju iznašanja višeplodnih trudnoća. Ukupno je rodila 27 puta, od čega je 16 puta rodila blizance, 7 puta trojke i 4 puta četvorke.

Objavljeno

|

Sve o blizancima
ilustracija: S. Bura/mj

Zbog svoje relativne rijetkosti, blizanci su oduvijek intrigirali svijet oko sebe. Pripisivale su im se različite moći, o njima su se pisale pripovijetka i snimali filmovi. Pogotovo ako su bili jednojajčani ili identični blizanci koji u potpunosti dijele genetski materijal kojeg su im roditelji dali u nasljeđe. U nastavku donosimo nekoliko činjenica, ali i legendi koje su pustile duboko korijenje u narodnom vjerovanju.

1. Ne, jedan ne osjeća kad drugoga boli

Postoji popularni mit da ako jedan blizanac bude udaren ili ozlijeđen, drugi osjeća bol. Neki blizanci tvrde da je to istina i da osjećaju bol svog blizanca, međutim, većina znanstvenika i liječnika se slaže da je to psihološki i da se bol osjeća empatijski.

2. Nije istina da blizanačke trudnoće ne traju duže od 40 tjedana

Laž je da blizanačke trudnoće ne dosežu puno trajanje. Trudnoće blizanaca obično dosežu 37.-38. tjedan bez problema, ali u nekim slučajevima preporučuje se raniji porod, jer se bebe ne mogu više razvijati zbog nedostatka prostora.

3. Imaju manju porođajnu težinu? Ne!

Još jedan mit koji treba odbaciti je onaj koji tvrdi da se blizanci rađaju s manjom težinom. Ništa nije dalje od istine.

4. Uvijek se razbole u isto vrijeme? Ni to nije istina

Postoje teorije da blizanci mogu razviti slične bolesti, no to nije istina. Ono što se može dogoditi je da se zaraza lakše širi zbog velike količine vremena koju provode zajedno.

5. Telepatija? Samo u filmovima

Ne, blizanci nemaju sposobnost komuniciranja putem telepatije. To je mit koji se proširio više nego što bi trebao. Istina je da se, odrastajući zajedno, blizanci savršeno upoznaju i često može izgledati kao da mogu čitati misli jedan drugome.

6. Mogu imati različite očeve? Točno!

Moguće je i dogodilo se. Vjerojatnost je jedan prema milijun, ali dogodilo se 2009. godine s Miom Washington, a dr. Hilda Hutcherson, profesorica opstetricije i ginekologije na Sveučilištu Columbia, to je objasnila za Today ovako: “Žena obično oslobađa jedno jaje mjesečno, ali u slučaju Mie Washington bilo ih je dva. Istodobno, majka je imala odnose s dva muškarca u pet dana i svaki je oplodio jedno jaje. Dvoje beba, dvojica očeva.”

7. Ako dva blizanca ožene dvije blizanke…

Ako se dva muška identična blizanca ožene s dvije identične ženske blizanke, njihova djeca, na genetskoj razini, smatraju se braćom i sestrama.

8. Tko drži rekord?

Ruskinja Valentina Vasilijeva najvjerojatnije drži rekord po broju iznašanja višeplodnih trudnoća. Ukupno je rodila 27 puta, od čega je 16 puta rodila blizance, 7 puta trojke i 4 puta četvorke, ukupno 69 djece. Vjeruje se da je Valentina živjela od 1707. do 1782. godine. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, ona je “žena s najviše djece u cijeloj povijesti”.

9. Gdje je prijestolnica blizanaca?

Twinsburg se nalazi u američkoj saveznoj državi Ohio. Tamo se svake godine održava događaj koji okuplja više od 2.000 parova blizanaca iz cijelog svijeta. Inicijativa Twin Days datira još od 1976. godine.

10. Starija majka, veća vjerojatnost za blizance

Majke starije od 35 godina su sklonije rađanju blizanaca jer proizvode više FSH-a (folikul-stimulirajućeg hormona) koji, s druge strane, smanjuje plodnost kod žena.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.