Prati nas

Mozaik

Snahe i svekrve

8 stvari koje vaša snaha želi da znate

Želim učiti od tebe. Imaš puno više iskustva u braku i roditeljstvu nego ja, poruka je snahe svekrvi. No to ne znači da i snaha nema što za ponuditi.

Objavljeno

|

suživot snahe i svekrve
foto: Marie Dashkova/Unsplash

Poslovično loš odnos snahe i svekrve ne mora biti takav. Razvijanje dobrog odnosa traje, čak i uz jasno i pošteno postavljena pravila. Donosimo popis stvari koje vam mogu olakšati razumijevanje snahe i pomoći da s njom izgradit odnos pun poštovanja i ljubavi.

1. Želim kvalitetan odnos s tobom, no on mora biti izgrađen s vremenom

Naš odnos bit će pun pogrešaka jer smo obje obične žene s manama. Trebamo otvoreno razgovarati, umjesto da pustimo probleme da trunu i zatruju sve oko sebe. Ako ti povrijedim osjećaje, molim te, razgovaraj sa mnom. Možemo postati jače rješavanjem problema umjesto ignoriranjem istih.

2. Zapamti da je roditeljstvo teško

Skrb za tvoje unuke najteži je posao koji sam ikad radila. iscrpljena sam. Malo žena mi daje podršku u majčinstvu i bilo bi mi jako drago kad bi ti primijetila stvari koje radim dobro. Podsjeti me da je tvoj sin preživio sve tvoje pogreške i da će i tvoji unuci preživjeti moje. Pokušaj mi dopustiti da češće tražim savjet nego što ga sama nudim. Također, volim kada pitaš trebaš li pričuvati djecu kako bismo mogli izaći na spoj. Neću inzistirati na tome kao obavezi. To je uvijek dragocjeni dar za tvog sina i mene. Tvoji unuci također vole kada ih čuvaš.

3. Kada želiš pomoći, ponudi konkretan prijedlog

Ovo je teško, jer se svaka osoba brigu osjeća na drugačiji način. Neki od nas tajno se nadaju da će svekrva odmah skočiti, nahraniti bebu i počistiti pod. Druge se osjećaju kritizirano, zbog toga. Zato, jednostavno pitak. I hvala što uopće želiš pomoći. To mi znači više nego što misliš.

4. Molim te, poštuj naš brak

Još ne znam koliko je teško pustiti dijete da ode. Ono što nas čini dobrim majkama malih dječaka, otežava nam kada se ta djeca pretvore u muškarce. Nemoj ga zvati dok smo na medenom mjesecu “samo da budeš sigurna da smo dobro stigli”. Molim te, nemoj se miješati u naše bračne svađe.

I ja bih voljela vidjeti roditelje za Božić

Svaki praznik smo rastrgani između dvoje roditelja. Zbog iscrpljujuće vožnje automobilom tvoji unuci ti stižu umorni i nervozni. Potrudit ćemo se biti pošteni oko toga kada ćemo i koliko posjećivati moje roditelje i tebe. Ali, nemoj voditi evidenciju koliko Božića provodimo kod tebe u odnosu na moje roditelje. I povremeno, ako bismo te zamolili, bi li ti došla k nama, umjesto da mi dođemo k tebi?

Nemoj biti pristrana

Shvaćam da nisam tvoja kći. Ali boli kada otkažeš planove za čuvanje moje djece kako bi čuvala njezine. Pristranost je prvi rođak zavisti. Sjećaš li se kada sam ti rekla za veliko unapređenje na poslu? Rekla si: “Sad si skoro jednako uspješna kao moja kći.” To je boljelo.

I ja sam mudra

Želim učiti od tebe. Imaš puno više iskustva u braku i roditeljstvu nego ja. Ali, možda postoje stvari koje i ja mogu podijeliti s tobom. To može biti nešto praktično kao što je pomoć oko korištenja tvog novog pametnog telefona. Ili nešto drugo.

Sjeti se, volimo istog muškarca na različite načine

U istom smo timu. Podijeli sa mnom te požutjele fotografije iz osnovne škole. Ispričaj mi one slatke priče iz njegovog djetinjstva ili mladosti. Sjetit ću se tih priča dok odgajam tvoje unuke. Jednog nedjeljnog poslijepodneva ću reći svome suprugu: “Nazovi svoju mamu. Nedostaješ joj”.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.