Prati nas

Mozaik

Točka pucanja

9 znakova da ste pred razvodom braka

Ako imate negativnu fizičku reakciju kada vaš supružnik uđe u sobu, važno je obratiti pažnju na ono što vam tijelo govori, kaže McMillan. Ako vam se i želudac stegne u čvor svaki put kada razmišljate o ostanku u braku, tijelo vam govori da je možda vrijeme da odete.

Objavljeno

|

Kada se razvesti?
ilustracija: S. Bura/mj

Odluka o tome može li se brak popraviti ili je šteta prevelika i nepopravljiva nije jednostavna, pogotovo kada ste uložili ogroman trud u ono što se sada čini kao partnerstvo sa sve manje smisla. No iako su mnogi brakovi spašeni baš kad se činilo da tonu brže od Titanika, donosimo najčešće znakove koje pokazuju da biste trebali razmotriti razvod i da ste možda spremni krenuti u novu fazu svog života.

1. Nikad se ne svađate

Vjerovali ili ne, trebate se svađati. Tišina i izbjegavanje sukoba mogu biti štetni za vezu. “Kada više jednostavno ne marite, to znači da nešto nedostaje”, kaže stručnjakinja za veze dr. Juliana Morris. Iako sve svađe nisu produktivne, zdravo je moći rješavati sukobe na način koji koristi braku, kaže ona. “Borite se jedno za drugo. Borite se za vezu. Najveći problem nastaje kada više nema borbe.”

2. Pobjeda vam je sve

Iako izostanak svađe može biti znak nadolazećeg razvoda, način na koji se svađate kad se ne slažete još je jedan pokazatelj. “Idealno bi bilo da se sukob rješava na način koji održava vezu”, kaže Morris. “Ako je svađa više usmjerena na upiranje prstom, dokazivanje krivice i potrebu za pobjedom, fokus je moć, a ne povezanost unutar veze.” To je, kaže ona, crvena zastava.

3. Imate potrebu provocirati

Kad shvatite da stalno testirate koliko možete napregnuti svoj brak prije nego potpuno pukne, igrate brakorazvodni rulet. Sunny Joy McMillan, autorica knjige Unhitched, kaže da kada počnete ispitivati granice vašeg supružnika, podsvjesno želite prekinuti stvari – ali se bojite poduzeti prvi korak. Na primjer, ako ostavite svoje računalo otvoreno s neprimjerenom prepiskom s drugim muškarcem na ekranu, možda tajno želite da vaš supružnik to pronađe kako biste pokrenuli razgovor o tome zašto ste nesretni.

4. Srce vam divljački lupa, želudac se grči

Ne mislimo na lupanje srca zbog ljubavi. Mislimo na pravi pravcati stres, uz porast broja otkucaja srca u minuti. Ako imate negativnu fizičku reakciju kada vaš supružnik uđe u sobu, važno je obratiti pažnju na ono što vam tijelo govori, kaže McMillan. Ako vam se i želudac stegne u čvor svaki put kada razmišljate o ostanku u braku, tijelo vam govori da je možda vrijeme da odete. “Naš mozak nam može lagati”, kaže McMillan. “Naše tijelo, s druge strane, je neuništivi govornik istine.”

5. Skrivate svoj pravo ja

Ako imate osjećaj da će vas vaš supružnik odbaciti ako vidi “sve” što vi jeste, nemoguće je biti u ispunjavajućoj vezi, kaže Lauren Lake, stručnjakinja za veze. “Kada stalno morate filtrirati svoje riječi i uvjerenja, to pokazuje nedostatak poštovanja prema vašem mišljenju. I to je teško popraviti.”

6. Previše se trudite na Facebooku

Društveni mediji potiču nas na objavljivanje izuzetno uređene verzije naših života. To je virtualni prostor u kojem je lako stvoriti iluziju i sakriti stvarnost nesretne veze. Prema Morris, kada vi ili vaš partner iznenada počnete previše dijeliti na društvenim mrežama, obično pokušavate sakriti istinu. Neprestano osjećanje potrebe da svijetu pokažete koliko je vaša veza sjajna – kada u stvarnosti znate da nije – može biti znak da se stvari raspadaju.

7. Kada vas pomisao na odlazak straši, a ipak…

“Može biti uzbudljivo razmišljati o životu koji biste mogli živjeti kad ne biste bili s tom osobom, razmišljati o slobodi, avanturi i strasti “, kaže D’Angelo. Ali te fantazije se sastoje od onoga što bi se moglo dogoditi kada biste već ostavili brak iza sebe. “Pazite na to kako se osjećate kada zamislite stvarno napuštanje, ne samo življenje savršenog novog života bez partnera”, nastavlja ona. “Ako vas pomisao na odlazak straši, ali biste ipak radije otišli nego ostali, to je prilično snažan pokazatelj da je vrijeme za odlazak.”

8. Oprost više nije opcija

Prevara u braku definitivno je prepreka, ali nije uvijek kraj. “Moguće je krenuti dalje i imati zdrav odnos”, kaže Lake. Međutim, ako oba supružnika odluče ostati u braku, ključno je potpuno oprostiti i pomiriti se s partnerom. Ako stalno otvarate stare rane svaki put kad se svađate, tada je najvjerojatnije da brak neće opstati.

9. Već imate izlaznu strategiju

Prebacujete novac na različite račune? Tražite novi posao kako bi imali još veću financijsku neovisnost? “Kada počnete planirati na taj način, to je znak da vjerujete da vaš brak ne funkcionira”, kaže Morris. Neovisnost i vlastita ušteđevina su sjajne stvari, ali mogu značiti i da ste jednom nogom izvan svog braka. A kad ste jednom nogom vani, malo se toga može spasiti.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.