Prati nas

Mozaik

Odvojeni životi

‘Baka i djed zanemaruju unuče, ali i mene. Uživaju u svojim novim životima’

Nisu sve žene spremne odreći se svojih života da bi skrbile o unucima. S druge strane, mnogi mladi roditelji žale se da ih bake i djedovi guše svojom pažnjom i prisutnošću.

Objavljeno

|

Baka i djed ne čuvaju unuče
foto: Canada Ontario/Scopio

Iako se mladi roditelji često žale da ih bake i djedovi guše svojom prisutnošću, a pogotovo savjetima koji ne odgovaraju vremenu i suvremenim roditeljskim stilovima, život ponekad drugačije posloži kockice. Pismo koje je čitateljica poslala dnevniku Mirror pokazuje upravo tu stranu priče u kojoj mladoj obitelji nedostaju pažnja i pomoć njihovih roditelja. Prenosimo ga u cijelosti.

“Bilo mi je jako teško kada su se moji roditelji razveli prije dvije godine. To nije bilo nešto što sam očekivala. Svi su mislili da su idealan par. Dogodilo se dok sam bila usred priprema za vjenčanje što je sve učinilo još težim, ali drago mi je da je vjenčanje prošlo bez većih poteškoća”, napisala je čitateljica.

“Tata živi kod ljubavnice. Povremeno razgovaramo telefonom i to je sve. Još nije vidio svoju jedinu unuku, a ona ima već šest mjeseci. Kad razgovaramo, sve se svodi na njegov novi život i kako je sretan. Moram ga nagovarati da pita za bebu. Mama živi u blizini i jednako se izmiče kao i tata. I ona se bacila u novi život. Članica je svih vrsta grupa i klubova i uvijek je prezaposlena da bi imala vremena za mene. Osjećam da više nismo povezani i to boli”, stoji u opisu trenutne obiteljske situacije.

“Ponekad se osjećam kao da bi bilo puno lakše ne pokušavati uspostavljati kontakt s njima, a onda pomislim na svoju bebu kojoj su potrebni djed i baka. Što mogu učiniti?” pita mlada majka koja bi rado uz sebe imala majku i oca, kao podršku, ali i kao pomoć.

Evo što joj je odgovorila kolumnistica Mirriam Stoppard: “Ne bi li tvoja situacija bila puno lošija da ti se roditelji neprestano žale i plaču na tvom ramenu? Tada bi opterećena njihovim problemima i ne bi se mogla posvetiti bebi i suprugu. Oni su te pustili iz svojih kandži. Zar nije dobro što je tvoja mama otkrila da postoji cijeli novi svijet vani, a tvoj se tata čini sretan sa svojim novim životom?”

“Ponašanje tvojih roditelja te je razočaralo i tužno je što se čini da su odabrali životne stilove koji ne uključuju tebe ni tvoju kćer u ovom trenutku. Oni nemaju pojma što propuštaju, ali ne možeš ih prisiliti da budu više uključeni. Znam da je teško ne shvatiti to osobno, ali boravak u blizini male djece nije za svakoga. Nisu sve žene spremne odreći se svojih života da bi skrbile o unucima. S druge strane, mnogi mladi roditelji žale se da ih bake i djedovi guše svojom pažnjom i prisutnošću”, piše Stoppard.

“Žališ za starim životom kad je tvoja obitelj bila netaknuta. Ne možeš je učiniti onakvom kakva je bila prije, ali možeš prihvatiti ono što imaš i tražiti od svojih roditelja da se više potrude zbog tebe. Kažeš da živiš u neposrednoj blizini mame. Zašto ne bi počela svraćati kod nje na kavu? Informiraj oca o svim novostima koje se događaju u životu njegove unuke. Pošalji mu njene i svoje slike. Ipak, sada bi se najviše trebala koncentrirati na svoju mladu obitelj”, savjet je koji je kolumnistica uputila mladoj razočaranoj majci.

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.