Prati nas

Vijesti

Čistačice nikad nisu bile bolje plaćene, tražene su i umirovljenice

Čistačica, reklo bi se, nema ni za lijek, a jedan poslodavac u Crikvenici čistačici nudi 1.000 eura plaće i službeno vozilo.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju čistačice?
ilustracija: S. Bura/mj

Počeo je pravi lov na čistačice. Hotelijeri i vlasnici apartmana hvataju se za glavu jer ih je jako teško naći, iako im je satnica više nego pristojna. Štoviše, još malo pa će biti po satu bolje plaćene nego informatički stručnjaci, a učitelje su vjerojatno ostavile iza sebe.

Kako je ispričala za HRT, umirovljenica Jelena zbog male mirovine mora raditi četiri sata na dan preko servisa i zadovoljna je uvjetima. U zadarskom servisu za čišćenje telefon stalno zvoni. Nude čišćenje vila s bazenom, ureda, apartmana. Imaju radnice, no trebaju ih još i više.

“Mi smo još uvijek u potrazi za čistačicama. Nama još sigurno treba pet stalnih čistačica i trebat će još sigurno deset do dvadeset žena, koje bi radile honorarno”, izjavila je Kim Dumičić iz spomenutog servisa za čišćenje.

Kako saznaje javna televizija, satnica čistačica više je nego pristojna. Za tri sata čišćenja, primjerice, dvosobnog apartmana, dobije se i do pedeset eura. Znači, po satu i više od 15 eura. “Potražnja čistačica je veća u ovoj godini i naravno one se više traže. Sad je već došlo do toga da one postavljaju uvjete, a ne mi”, dodala je Dumičić.

Ove tvrdnje dokazuje i letimičan pogleda na poslove ponuđene na stranicama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ). Čistačica, reklo bi se, nema ni za lijek, a jedan poslodavac u Crikvenici čistačici nudi 1.000 eura neto plaće i službeno vozilo.

Saša Šolaja, vlasnik servisa za čišćenje Ben Fatto, napola u šali, za Glas Istre, kaže da je na tržištu rada lakše naći iskusnog neurokirurga nego dobru čistačicu. Radnice ovog servisa ljeti održavaju 350 turističkih jedinica u Puli i okolici.

“Imaju neto plaću od 800 eura zimi do 1.100 eura ljeti, plus smještaj”, odgovara Šolaja na pitanje kolike su plaće čistačica. “Za kvalitetno čišćenje trebate vrijedne ruke koje je potrebno i pošteno platiti. Ispod toga se ne može ići. Ne možete dobiti čistačicu za manju plaću”, pojašnjava on i dodaje da radnice to i zaslužuju, jer posao nije lagan.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.