Prati nas

Vijesti

Susjedi

Dodatno porasle mirovine u Federaciji BiH, objavljeno od kad se primjenjuje

Ovo je najveći pojedinačan rast mirovina u Federaciji BiH do sada. Riječ je o petom povećanju mirovina u posljednjih godinu dana u Federaciji BiH.

Objavljeno

|

Tko sve može dobiti nacionalnu mirovinu?
foto: Eduardo Soares/Unsplash

Vlada Federacije BiH održala je danas hitnu telefonsku sjednicu o konačnom usklađivanju mirovina kojim se mirovine u Federaciji BiH povećavaju za još 5,15 posto u odnosu na ranije akontativno usklađivanje, a što je ukupno povećanje od 16,25 u ovoj godini. To usklađivanje primjenjivat će se retroaktivno od 1. siječnja ove godine.

Na današnjoj sjednici Vlada Federacije BiH je usvojila informaciju Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje o konačnom usklađivanju mirovina u skladu sa članom 79. Zakona o mirovinskom i invalidskom osiguranju, te je zadužila Federalni zavod PIO da izvrši dodatno usklađivanje mirovina za 2023. godinu u iznosu od 5,15 posto počev od 1.1.2023. godine, a što s akontativnim usklađivanjem od 11,1 posto ukupno iznosi 16,25 posto.

Ovo je najveći pojedinačan rast mirovina u Federaciji BiH do sada. Riječ je o petom povećanju mirovina u posljednjih godinu dana u Federaciji BiH. Najniža mirovina krajem 2021. godine iznosila je 382 KM (195 eura), a nakon ovog povećanja od 5,15 posto, odnosno redovnog usklađivanja za 16,25 posto, ona bi trebala biti 517,3 KM (263 eura). To je rast od 135,3 KM ili 35,42 posto.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.