Prati nas

Vijesti

Ratne mirovine

Isplaćujemo 135.000 braniteljskih mirovina u tri razreda, ovo su njihove vrijednosti

Određene skupine osiguranika ostvaruju prava iz mirovinskog osiguranja na temelju posebnih zakona, koji propisuju blaže uvjete za stjecanje prava i/ili povoljniji način određivanja mirovina od uvjeta propisanih općim propisom.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Prema statističkom biltenu Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO), Hrvatska je u ožujku isplatila 135.257 braniteljskih mirovina. One su pak podijeljene u tri kategorije koje se značajno razlikuju u prosječnim iznosima.

Onih koji su se umirovili prema Zakonu o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata je 71.373. Prosjek njihove mirovine je 886 eura, što je protuvrijednost od 6.677 kuna. Ovi branitelji prosječno su skupili 18. godina, 8 mjeseci i 16 dana staža. Riječ je o najbrojnijoj skupini unutar mirovina priznatih po posebnim propisima, a koje kolokvijalno zovemo i povlaštenim mirovinama. U nastavku slijede i ostale dvije skupine.

Branitelji koji su se umirovili kasnije (prema općim propisima, određene prema ZOBHDR-u iz 2017. godine), imaju znatno skromniju mirovinu – samo 437 eura, što je vrijednost od 3.297 kuna. Ovi su branitelji najduže radili i prikupili su prosječno 30 godina i 3 dana staža. Ovakvih mirovina Hrvatska isplaćuje 57.155.

U trećoj, najmanjoj, skupini su pripadnici Hrvatskog vijeća obrane. Njih 6.729 ima prosječno 6 godina, 6 mjeseci i 17 dana staža priznatog pri HZMO-u. Prosječna vrijednost ove mirovine je 508 eura ili 3.832 kune i veće su no mirovine iz druge pobrojane skupine branitelja.

Iznesene su vrijednosti mirovina za veljaču, a koje su isplaćene u ožujku 2023.

Povlaštene mirovine
izvor: HZMO
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.