Prati nas

Vijesti

Veći iznos

Mirovinsko najavilo isplatu povećane mirovine, evo kad stižu i zaostaci

Usklađivanje se provodi dva puta godišnje, početkom i sredinom kalendarske godine.

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike
foto: Markus Spiske/Unsplash

U četvrtak 6. travnja 2023. počinje isplata mirovina za ožujak 2023. korisnicima računa otvorenih u poslovnim bankama, objavio je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

Mirovine su povećane prema novoj aktualnoj vrijednosti (AVM), a uz mirovinu za ožujak, korisnicima će biti isplaćena i razlika za siječanj i veljaču 2022. AVM od 1. siječnja 2023. iznosi 10,86 EUR / 81,82 kn, a stopa povećanja 5,37 posto.

Oglas

Podsjetimo, usklađivanje se provodi dvaput godišnje, početkom i sredinom kalendarske godine, tako da se zbroje stope primjene prosječnog indeksa potrošačkih cijena i prosječne bruto plaće u prethodnom polugodištu u odnosu na polugodište koje mu prethodi. Zbrajanje se ponderira po tzv. švicarskoj formuli u omjeru 70-30 u korist veće stope indeksa rasta.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas