Prati nas

Mozaik

Natjecanje

‘Moja mama silom želi biti omiljena baka. Što napraviti?’

Zatekla sam mamu kako drži moju trogodišnju bebu i govori joj da joj je ona ‘najdraža’ baka te da druga baka to ne treba znati.

Objavljeno

|

Kako biti omiljena baka?
ilustracija: S. Bura/mj

Natjecanje baka češće je nego što mislimo, a prema komunikaciji s našim čitateljima možemo zaključiti kako punice često misle da upravo svekrve imaju veći utjecaj na djecu i veći pristup njima. Posve je normalno da svaka baka želi biti omiljena i voljena, no natjecanje za veću naklonost unučadi može biti naporan za cijelu obitelj. Jednu takvu situaciju opisala je čitateljica Quore.

“Upravo smo dobili drugo dijete, a moji roditelji obožavaju biti baka i djed. Moja jedina briga je što mama stalno govori o tome kako je ona ‘najdraža’ baka. Za kontekst, ja sam jedino dijete pa će moja djeca biti jedini unuci mojim roditeljima”, napisala je.

“Zatekla sam mamu kako drži moju trogodišnju bebu i govori joj da joj je ona ‘najdraža’ baka te da druga baka to ne treba znati. Kaže da moja svekrva ima više unučadi pa je pošteno da ona bude najdraža baka mojoj djeci. I sve to pred mojim suprugom koji to sluša”, nastavlja iznervirana majka pa zaključuje:

“Moji roditelji žive tri sata vožnje od nas, dok mi živimo u istom gradu kao moja svekrva. Zato mama ima kompleks bake koja nije prisutna. Vrlo je nesigurna i ima puno problema s kojima se treba nositi. Ja ne znam kako se nositi s njom. To je činila i s našim prvim djetetom, ali se situacija poboljšala kako je dijete bilo starije. Sad je počela iznova.”

Da nije sama u ovom iskustvu pokazuju komentari na ovu objavu. “Moja svekrva živi daleko. Uvijek osjeća potrebu izreći neki komentar o mojim roditeljima kad razgovaram s njom. Čini se da misli da prečesto viđamo moje roditelje jer žive 12 minuta od nas. Ali, istina je da moji roditelji ne žele biti previše uključeni u naš život. Vjerojatno provodimo jednako vremena s oba para djedova i baka, a moja djeca smatraju da je svekrva najzabavnija. Jednostavno me nervira što je sve pretvorila u neku vrstu natjecanja”, stoji u jednoj objavi.

“Moj tata je radio takve stvari i ja bih ga odlučno podsjetila da se ne igramo favorita i da su djeca kao spužve koje brzo upijaju i sve razumiju, brže i više nego što to možemo zamisliti. Teško je suprotstaviti se roditeljima”, jedno je od opisanih iskustava.

Ipak, javila se i čitateljica s konkretnim odgovorom. “Razumijem te. Mogu se poistovjetiti s tvojom situacijom. Primijetila si da, čak i nakon ozbiljnih razgovora, tvoja mama ne uspijeva ispraviti svoje ponašanje jer je to za nju automatska i nesvjesna reakcija izazvana nesigurnošću. Ono što bi moglo djelovati je ispraviti je pred djecom kako bi svima bilo jasno što je ispravno. Kaži da su svi bake i djedovi sjajni te da nema najdražih, jer se u obitelji svi vole. Na taj način kontroliraš poruke koje baka šalje”, stoji u ovom praktičnom savjetu.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.