Prati nas

Vijesti

Novac

Na račune 670.000 građana sjest će povrat poreza, evo tko ima pravo na njega

Objavljeno

|

Božićnica za umirovljenike
foto: Markus Spiske/Unsplash

Očekuje se da će povrat poreza na dohodak za 2022. godinu dobiti oko 670 tisuća građana, poreznih obveznika, među kojima će biti oko 150 tisuća mladih.

Tko sve ima pravo na povrat poreza?

“Porezni obveznik rezident ima za 2022. pravo na osobni odbitak, odnosno pravo na neoporezivi dio dohotka u iznosu od 4 tisuće kuna mjesečno uvećano za odbitke za uzdržavanu djecu, supružnika i roditelje, uz uvjet da uzdržavano dijete odnosno drugi uzdržavani član obitelji nije u 2022. ostvario primitke veće od 24 tisuće kuna”, kazala je za Lider Marija Zuber, porezna savjetnica.

Oglas

Osim toga, povrat može ostvariti svatko tko iz bilo kojeg razloga nije tijekom 2022. iskoristio sve porezne olakšice na koje ima pravo ili ih nije iskoristio u punom iznosu. “Također, povrat poreza na dohodak može ostvariti i porezni obveznik koji je koristio ove olakšice, a istekom porezne godine želi promijeniti način korištenja olakšica. Na primjer, želi podijeliti osobni dobitak za uzdržavanu djecu s drugim roditeljem”, dodaje Zuber.

Povrat poreza za mlade

Povrat poreza osobito se tiče i mladih do 25 i 30 godina. Mlađi od 25 ili oni koji su u 2022. godini navršili 25 godina imaju pravo na povrat 100 posto poreza na dohodak koji su u 2022. plaćali po stopi od 20 posto, piše Lider. S druge strane, mlađi od 30 i oni koji su tijekom 2022. napunili 30 godina ostvaruju pravo na povrat 50 posto poreza, koji su također platili po stopi od 20 posto iz plaće.

“Mladi ljudi čije su bruto plaće lani bile 5000 kuna neće dobiti ništa, ali 24-godišnji mladić koji je zarađivao 10.000 kuna bruto na mjesec (1333 eura) može računati na oko 1250 eura povrata. Njegov dvije godine stariji radni kolega za ista će primanja i uvjete dobiti 625 eura povrata. Vrijednost ukupno preplaćenog poreza za prošlu godinu mogla bi se kretati oko 230 milijuna eura”, a isplata povrata počinje u svibnju, piše Večernji list.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas