Prati nas

Vijesti

Drugo viđenje

‘Samo onima koji su pošteno odradili ‘puni staž’ Vlada ne daje dodatak’

‘Eto, to su razlozi zašto treba zabraniti Ezopovu basnu o cvrčku i mravu. Štetna je za pripremu mladih generacija za ono što ih čeka u stvarnom životu.’

Objavljeno

|

Vlada nagrađuje nerad, energetski dodatak
ilustracija: S. Bura/mj

Miodrag Šajatović, glavni urednik Lidera, u novom komentaru osvrnuo se na učinke inflacije i odgovor Vlade RH na nju. Je li Ezopova basna o cvrčku i mravu promašena? Jest ako se njega pita. Jer u Hrvatskoj s razrušenim sustavom vrijednosti, štediše se proglašava nepoštenima, a dužnike sasma suprotno od toga.

“U državi u kojoj ne postoji sustav vrijednosti sramota je reći da imaš štednju u banci. Štediša koji ima na računu, recimo, više od dvadeset tisuća eura sumnjiv je bez ostatka. To je stekao na nepošten način. Svih je njih, tristotinjak tisuća, uštedjelo muljažama”, objašnjava stav javnosti Šajatović pa nastavlja:

“Istodobno prevladava stajalište da je svaki od 226 tisuća dužnika s blokiranim računom žrtva koja ništa nije kriva i da su zli vjerovnici krivi za sve. Dakle, svi su štediše lopovi, a svi blokirani žrtve. Sad kad su u inflaciji štediše gubitnici, a blokirani (u uvjetima rastućih plaća i realno negativnih kamatnih stopa) dobitnici, moguće je zamisliti zadovoljstvo onih koji troše više od svojih mogućnosti i odlaze u minus (naravno, nisu svi blokirani takvi, mnogi su se u dugovima našli spletom nesretnih okolnosti).”

Šajatović se osvrnuo i na učinak energetskih dodataka koje Vlada RH, sada već u pravilnim razmacima, dijeli onima s nižim mirovinama. Podsjetimo, upravo će sutra umirovljenicima s mirovinama do 610 eura isplatiti pomoć u iznosu od 160 do 60 eura.

“Inflacija i njome potaknuta indeksacija primanja donijele su još jednu nepravdu i poruku mladima. A ta poruka glasi: nemojte ni slučajno raditi 35 ili 40 godina. I nastojte što više primanja dobiti na ruke umjesto da kao doprinosi odlaze u državni mirovinski fond. Zašto? Pa vrlo jednostavno. Posljednjih godinu dana svi oni koji nisu odradili radni vijek ili su zbog malo završene škole imali niske plaće dobivaju povišice i dodatke. Jedina skupina umirovljenika koja je osuđena na samo dva redovita usklađivanja na godinu, koja ni izdaleka nisu dovoljna da kao onima u državnom aparatu nadoknade inflaciju, jest ona u kojoj su oni koji su pošteno u fond uplaćivali cijeli predviđeni radni vijek”, navodi glavni urednik Lidera pa zaključuje:

“Eto, to su razlozi zašto treba zabraniti Ezopovu basnu o cvrčku i mravu. Štetna je za pripremu mladih generacija za ono što ih čeka u stvarnom životu.” Cijeli komentar potražite na ovoj poveznici.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.