Prati nas

Vijesti

328 eura

Sindikati su izračunali cijenu uskrsne trpeze, no malo koji umirovljenik to može platiti

Mirovina malo viša od 400 eura je nekakav prosjek, veliki dio umirovljenika je ispod toga. Ogroman je to problem tim ljudima, ne samo kada je blagdan, već i drugim danima

Objavljeno

|

Koliko potrošiti za Uskrs?
foto: Elena Mozhvilo/Unsplash

Uskrsna košarica nikad nije bila skuplja, a njena najjeftinija varijanta košta četvrtinu prosječne mirovine, kazao je predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata (NHS) Krešimir Sever u programu javnog radija.

Bogatija uskrsna košarica ove godine košta oko 328 eura (2470 kuna) srednja 204 eura, (1.535 kuna), a skromna 100 eura (755 kuna), izračunali su u NHS-u.

Sever kaže da su građani i prije imali problema s blagdanima zato što se s jedne strane želi dostojno obilježiti blagdane, a s druge im nedostaje novca. “Jedina prava košarica bi bila ova od 328 eura, ali ne treba zaboraviti da mnogi neće imati sredstava ni za ovu skromnu košaricu od 100 eura”, naglasio je.

“Mirovina malo viša od 400 eura je nekakav prosjek, veliki dio umirovljenika je ispod toga. Ogroman je to problem tim ljudima, ne samo kada je blagdan, već i drugim danima”, govori Sever pa dodaje da su, osim umirovljenika, u lošoj su situaciji i nezaposleni te radnici s minimalnim primanjima.

“Podaci govore da je raspon od minimalne plaće koja u netu iznosi 560 eura pa do medijalne plaće koja iznosi 930 eura, u tom se rasponu kreće 800 tisuća plaća, a to je pola svih plaća”, zaključuje ovaj sindikalac.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.