Prati nas

Povjerljivo

Snaha manipulatorica?

‘Snaha kontrolira mog sina, razorila nam je obitelj’

Iako nikada više nećemo slaviti blagdane zajedno, božićne večere kod bake, rođendane ili bilo koju obiteljsku prigodu, postoje mnoge stvari za koje sam danas zahvalna, piše nesretna svekrva.

Objavljeno

|

Sin je pod utjecajem snahe
ilustracija: S. Bura/mj

Imaju li snahe moć razoriti obitelj? Imaju, rekli bismo, u jednakoj mjeri kao svekrve i punice. No problemi ne izgledaju jednako s obje strane priče. Prenosimo priču svekrve koja je na stranicama Quore zatražila savjet u vezi svoje, kako kaže, razorene obitelji.

“Imam zloćudnu narcisoidnu snahu u svom životu već 20 godina. Mentalno i emocionalno je oštećena. Udala se za mog sina kada je imao samo 20 godina. Od njega je 4 godine starija. Iako sam se uvijek smatrala inteligentnom osobom, sposobnom prepoznati i nositi se s manipulativnim ljudima, nikada nisam srela nekoga poput nje; nekoga tko je toliko nedostojan empatije, bezdušan i izdajnički”, stoji na početku ove ispovijesti.

“Prvi negativni znak koji sam trebala prepoznati kao upozorenje bila je činjenica da je ona potpuno odbacila svoju vlastitu obitelj, svoje roditelje, braću, tetke, ujake. Sada je uništila i moju obitelj. Napokon je rastavila mog sina i njegovog brata, a uspjela je razdvojiti i njihovu djecu. Bilo je to jedno strašno iskustvo za drugim”, navodi svekrva koja misli da je snaha koristila djecu da bi joj napakostila i to od dana kada su rođena.

Snaha kao bačva baruta

“Zapravo, koristila ih je od dana kada su začeti. Konstantno je izazivala eksplozivne situacije i stvarala napetosti, a potom bi mi, bez objašnjenja, uskraćivala vidjeti unuke tjednima. Pere im mozak lažima kao što je učinila i s njihovim ocem. Bez obzira na sve što sam učinila za Kristinu, ona bi uvijek lagala i izmišljala, izvrnula događaje i incidente. Stvarala je nesuglasice među svima, sve dok nismo shvatili tko je pravi krivac. Shvatili smo to svi, osim moga sina”, žali se ova svekrva koja snahu optužuje da ju je pokušala zavaditi i s majkom.

“Majka mi je preminula prije tri godine. Na samrti mi je rekla da pazim na sebe, da budem uvijek tri koraka ispred snahe i da nikad ne podcjenjujem zlo koje je spremna učiniti. Moja majka je bila u pravu. Kroz sve to, moj sin je ostao negdje u pozadini, tih kao da ne postoji. Moj nekada topao, darežljiv i ljubazan sin – sada je neprepoznatljiv.”

“Iako nikada više nećemo slaviti blagdane zajedno, božićne večere kod bake, rođendane ili bilo koju obiteljsku prigodu, postoje mnoge stvari za koje sam danas zahvalna. Pročitala sam mnoge priče o narcisoidnim muževima, suprugama, dečkima i djevojkama, ali nikada nisam pročitala ništa što sam doživjela od svoje paranoične, deluzionalne i narcisoidne snahe. Morala sam ispričati svoju priču. Možda će nekome pomoći. Hvala na slušanju. I ako netko ima savjet…” stoji u zaključku ove tužne obiteljske priče.

Snahe nemaju razumijevanja za ovu priču

Svekrvino tumačenje ove loše obiteljske dinamike nije naišlo na odobravanje komentatora, očito mladih snaha. “Ovo je ono što moja svekrva i njezina sestra govore o meni u njihovoj obitelji; da dominiram njezinim sinom i kontroliram ga. Pitala sam supruga osjeća li se tako sve ove godine, a on je rekao da ih ignoriram i da zna da smo jedno za drugo. Samo zbog njega nisam prekinula odnose sa svekrvom. Brak je partnerstvo između dvije osobe i kad se svekrva pokuša uključiti kao treći kotačić, tada nastaju problemi”, napisala je jedna.

“Snaha kontrolira što? Njezinu obitelj? Njezin brak? Njezinu djecu? To su sve stvari u koje se ne biste trebali miješati. Tako obično govore svekrve koje ne poštuju granice i nepozvane se upliću u život svoje odrasle djece. Odbijte od njih!” oštro je zaključila druga. A vi, što vi mislite o svemu?

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.