Prati nas

Zdravlje

Kako ga prepoznati?

Što čini dobrog liječnika? Arogantan stav je najgori grijeh

Radim u javnom zdravstvu i imao sam bolje mlade liječnike sa Sveučilišta u Kartumu nego sa Oxforda i Cambridgea, kaže iskusan internist.

Objavljeno

|

Koliko zarađuju doktori u Njemačkoj?
ilustracija: S. Bura/mj

Iseljavanje mladih liječnika koji, nakon završetka javno financiranog studija, odlaze u zemlje koje će ih bolje platiti, tema je koja već godinama ne gubi na atraktivnosti. Pa se deficitarnost ovog zanimanja često opisuje mantrom punom predrasuda, pogotovo u vremenu kada liječnici najavom štrajka traže veća materijalna prava.

A ta rasistička mantra kaže da su vremena u kojima će nas liječiti mladi doktori s trećerazrednih azijskih fakulteta – pred vratima. A što će se onda dogoditi, ne mogu predvidjeti ni najcrnji scenariji! U redu, malo se izrugujemo s mentalitetom katastrofe koji je obuzeo našu zemlju. No, čini li dobrog liječnika samo fakultet na kojem je dotični studirao? Ne, ako je pitati britanskog internista Declana O’Kanea. Pa što je onda taj ključni sastojak? Pročitajte u nastavku.

“Radim u javnom zdravstvu i imao sam bolje mlade liječnike sa Sveučilišta u Kartumu nego sa Oxforda i Cambridgea. Biti liječnik je puno više od medicinske škole ili zemlje porijekla. To je želja da budete najbolji liječnik koji možete biti”, navodi O’Kane pa nastavlja analizom najvećeg liječničkog grijeha.

“Arogancija i loše vještine komunikacije su loša stvar u medicini. Često se radi o stavu. Prije puno godina nedostajao mi je mlađi liječnik. U to vrijeme smo imali liječnika iz Indije kojem smo zaposlili na poslovima vađenja krvi. Bio je to pristojan i tih momak. Provjerili smo njegove diplome i ponudili smo mu posao mlađeg liječnika na probni rok.”

“Jednog dana pitao sam ga nešto oko EKG-a i nije znao odgovor. U ponedjeljak smo naišli na drugi problem vezan uz EKG i dao mi je potpuno savršeno objašnjenje. Bio sam zapanjen. Otkrio sam da je proveo vikend čitajući knjige o EKG-u jer je bio zgrožen time što nije znao odgovor na pitanje koje sam mu postavio u petak. Zaposlili smo ga i nakon što je prošao obuku završio je kao obiteljski liječnik”, napisao je ovaj britanski internist za Quoru.

“Posljednji put kad sam ga vidio vozio je Lexus i vrlo dobro se snašao. Imao je ispravan stav i želju da naporno radi i uči. Imao je i zrelost koja nedostaje mnogima iz najbolje rangiranih sveučilišta. Medicinsko znanje je univerzalno, čitamo iste knjige u Engleskoj kao i u Indiji i New Yorku. Koristimo iste izvore. Najbolji liječnik je onaj koji čita, sluša, usvaja znanje, brine se i primjenjuje ga na svojim pacijentima na način kako to svakom pojedinom pacijentu treba”, zaključio je britanski internist.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.