Prati nas

Mozaik

Spavaš li mirno Marie Kondo?

Kad nisam doma, svekrva mi preuređuje kuću bez pitanja. Je li to u redu?

‘Sve je bilo premješteno i složeno drugačije nego što mi to radimo. Osjećali smo se povrijeđeno i uznemireno.’ Što učiniti kada svekrva uzme stvar u svoje ruke jer je odlučila da naš dom mora biti bolji, ljepši i uredniji?

Objavljeno

|

Svekrva mi ulazi u stan kad nikoga nema
ilustracija: S. Bura/mj

Nepovredivost životnog prostora jedan je od preduvjeta našeg osjećaja sigurnosti, bilo da se radi o kući ili stanu. Stoga nije teško razumjeti frustraciju koja nastaje kada netko nepozvan intervenira u tu našu sigurnu oazu, ma kako mu namjere bile dobre.

Ispovijesti koje su čitateljice objavile na portalu Quora pokazuju da su takvim potezima posebno sklone svekrve i majke koje žele pomoći snahama i kćerima, ali proizvedeni učinak je posve suprotan. “Svekrva je došla u posjetu. Dok me nije bilo doma, očistila je cijelu kuću, preuredila namještaj u svakoj sobi, prošla kroz svaki ormar i ladicu i sve organizirala. Kuća izgleda vrlo čisto i organizirano. Što biste učinili na mome mjestu?” opisala je svoju neugodnu situaciju.

“Zahvalila bih joj se, a zatim bih vratila namještaj na njegovo prvotno mjesto. Također bih se pobrinula da ona više nikada nema nenadgledani pristup mojoj kući”, iskreni je odgovor jedne komentatorice.

Druga je pak navela kako je doživjela sličnu situaciju, no u njenom slučaju dom joj je “stilizirala” suprugova baka. “To je učinila kada sam bila u bolnici. Sve me to jako uzrujalo. Nisam cijenila promjene koje je napravila i nisam bila u mogućnosti pronaći stvari kada su mi bile potrebne. Posvađale smo se. Onda smo razgovarale. Ona je otišla znajući da je prešla granicu sa mnom, ali sada se dobro slažemo. Također zna da ne cijenim takvo uplitanje u moj život.”

No što se može dogoditi kada maka u posjeti želi malo poslijepodnevnog drijemeža u spavaćoj sobi mladog bračnog para? „Nismo primijetili što je učinila sve dok naredno jutro nismo otvorili ormare i ladice. Sve je bilo premješteno i složeno drugačije nego što mi to radimo. Osjećali smo se povrijeđeno i uznemireno. Kasnili smo na posao. Nažalost, više nije s nama. U tvom slučaju promijenila bih brave na kući kako bih bila sigurna da nikada više neće imati pristup“, savjetovala je jedna sudionica rasprave.

„Jasno bih joj rekla da nije dobrodošla u moj dom, osim ako nije pozvana. Također bih se pobrinula da i moj suprug jasno stavi do znanja da u našu kuću smije ulaziti samo kad je pozvana. Ne mogu zamisliti da bi itko u mom životu bio toliko invazivan”, stoji u jednoj objavi.

“Ja bih joj zahvalila. Pošalji je, molim te, k meni”, šaljivo je zaključila jedna od čitateljica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.