Prati nas

Vijesti

Neće se prodavati

U četvrtak se iz ljekarni povlači lijek za suhi kašalj djece i odraslih

Nositelj odobrenja Alkaloid d.o.o. je u suradnji s HALMED-om i Europskom agencijom za lijekove (EMA) uputio pismo zdravstvenim radnicima o ukidanju odobrenja za lijekove.

Objavljeno

|

Povlači se lijek za kašalj
foto: Candace Mathers/Unsplash

Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) izvijestila je da će u četvrtak, 6. travnja iz ljekarni biti povučen lijek Pholcodin Alkaloid 10 miligrama koji se koristi za liječenje suhog kašlja.

Pokazalo se da je “upotreba folkodina unutar 12 mjeseci prije anestezije s neuromuskularnim blokatorima povezana s rizikom od perianestetičke anafilaktičke reakcije na neuromuskularne blokatore”, stoji u objašnjenju povlačenja lijeka iz ljekarni.

Lijek se povlači nakon odluke Europske komisije da se s EU tržišta povuku svi lijekovi koji sadrže folkodin, opioidni lijek koji se koristi za liječenje neproduktivnog (suhog) kašlja u djece i odraslih. Odluka je donesena na temelju ocjene koju je provela EMA i odluke Europske komisije početkom ožujka.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.