Prati nas

Vijesti

Zaposleni umirovljenici

Umirovljeni liječnici drže zdravstveni sustav na leđima. Što ako odbiju raditi?

Stanislava Laginja, tajnica Hrvatske udruge bolničkih liječnika (HUBOL) za N1 televiziju komentirala je današnji sastanak krovnih liječničkih udruga s ministrom zdravstva Vilijem Berošem. Istaknula je i značaj umirovljenih liječnika za hrvatsko zdravstvo.

Objavljeno

|

Doktori koji rade u penziji
foto: S. Bura/mj

“Naš se bolnički sustav, odnosno kompletan zdravstveni sustav bazira na doborovljnom radu umirovljenika. Imate vrlo puno umirovljenika liječnika koji rade u sustavu. Zamislite da ih maknemo iz sustava, da mi dobijemo vremensko-kadrovske normative, to je definitivno točka pucanja cijelog sustava”, izjavila je predsjednica HUBOL-a Stanislava Laginja u programu N1 televizije.

Što ministarstvo mora osigurati da se taj sustav ne raspadne? “Treba osigurati da ima dovoljno liječnika. Stalno se pozivamo na ove koji su otišli van, a otišli su upravo zbog neuređenog sustava. Zahtjevi su bili revitalizacija primarne zdravstvene zaštite. Mladi liječnici imaju svoje probleme, postavilo se pitanje robovlasničkih ugovora, mladi su nezadovoljni neuređenim sustavom”, navodi Laginja.

Osvrnula se i na nedavnu izjavu ministra zdravstva Vilija Beroša koji je kazao da liječnici žive dobro te da više od 2000 liječnika ima veću plaću od premijera.

“Neto satnica, uzmimo primjer mladog liječnika specijalizanta, iznosi 55 kuna. Pomnožite to s brojem radnih dana i vidjet ćete koliko to iznosi mjesečno. Mi imamo malo bolje satnice, dobijemo 75 kuna neto, tako da stvarno dobijemo velike novce. Skandalozna mu je izjava”, kazala je tajnica udruženja bolničkih liječnika.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.