Prati nas

Vijesti

21. stoljeće

Užas na Sv. Duhu; Nema ventilacije, trupla leže na podu, neka su i raspadnuta

Također se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika.

Objavljeno

|

Patologija na Svetom duhu
screenshot: GoogleMaps

Zbrinjavanje posmrtnih ostataka u Zavodu za patologiju KB Sveti Duh krajnje je neprimjereno i nehumano, a ravnateljica te bolnice dužna je u suradnji s tijelima ustanove i Gradom Zagrebom probleme riješiti, poručili su iz Ministarstva zdravstva, javlja HRT.

U priopćenju su izvijestili kako je Ministarstvo zaprimilo predstavke na nehumane uvjete rada u tom Zavodu u kojima se navodi da ne radi klima i ventilacija dvije godine čime je ugroženo zdravlje kolega, a jedan od njih je trpio i zdravstvene posljedice.

Oglas

Iznosi se i činjenica da preminuli pacijenti leže u Zavodu, jedan 14 mjeseci, drugi 9 mjeseci, koji su u raspadnutom stanju što je rezultiralo neizdrživom smradu u prostoru bez ventilacije što ne odgovara primjerenim uvjetima za rad.

U predstavkama se, kako navode iz resornog ministarstva, upozorava i na nedostatak frižidera uslijed čega pokojnici leže po dva-tri dana na podu mrtvačnice u kojoj temperatura seže do 25 stupnjeva. Također se upozorava i na izostanak maski s filterima koje su nužne u obavljanju tog posla, kao štednju nauštrb zdravlja djelatnika. Djelatnici su, kažu u predstavki, zamolili ravnateljicu da riješi slučaj, međutim, tvrde, nema sluha za tu temu kao niti druge probleme u njenoj bolnici.

Ministarstvo zdravstva je upozorilo ravnateljicu KB Sveti Duh Ana-Mariju Šimundić da je dužna u suradnji s tijelima ustanove i osnivačem, Gradom Zagrebom, te probleme rješavati, a predstavke su također ustupljene sanitarnoj inspekciji koja djeluje u sklopu Državnog inspektorata RH, navodi se u priopćenju Ministarstvo zdravstva.

Ministarstvo je tako reagiralo na snimku koja prikazuje posmrtne ostatke koji su poredani na podu mrtvačnice u bolnici Sveti Duh. Iz ravnateljstva KB Sveti Duh u izjavi za Indeks snimku ne demantiraju, već kažu da se zbog nedovoljnog broja hladnjaka, tijela preminulih moraju, dok se ne oslobodi hladnjak, privremeno smještati u prostoru mrtvačnice. 

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.

Oglas