Prati nas

Vijesti

10 posto

Dio umirovljenika više neće plaćati krizni porez, najavila Vlada

Prosječno povećanje mirovine za one koji su ostvarili pravo na dio obiteljske mirovine je 95 eura, a uz to su svim korisnicima obiteljskih mirovina one povećane za 10 posto i tu je prosječno povećanje od minimalno 33 eura, pohvalio se ministar.

Objavljeno

|

Policija je pronašla novac. Čeka da joj se javi vlasnik.
ilustracija: Ru Dur/Unsplash

Tijekom aktualnog prijepodneva u Saboru, ministri i premijer odgovarali su na pitanja saborskih zastupnika. Kako to već biva, oporbeni zastupnici postavljali su kritička pitanja Vladi RH, dok su zastupnici iz HDZ-ova tabora servirali pitanja koja su premijeru i ministrima omogućavala da se pohvale onim što su učinili ili namjeravaju učiniti.

Tako je, zahvaljujući pitanju Anite Pocrnić (HDZ), ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić izvijestio da je Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje do danas primio 110 tisuća zahtjeva o isplati dijela obiteljske mirovine preminulog partnera, a riješio 42 tisuće zahtjeva.

“Prosječno povećanje mirovine za one koji su ostvarili pravo na dio obiteljske mirovine je 95 eura, a uz to su svim korisnicima obiteljskih mirovina one povećane za 10 posto i tu je prosječno povećanje od minimalno 33 eura”, kazao je Piletić.

Tko ima, imat će i više

Napomenuo je da su uz to povećane i minimalne mirovine, povećana stopa bonifikacije, ukinut krizni doprinos na zdravstveno osiguranje od 3 posto, a uskoro će se ukinuti i krizni porez od 10 posto na mirovine ostvarene po posebnim propisima.

Riječ je o porezu koji je braniteljima i još nekim skupinama umirovljenika po posebnim propisima još 2010. godine uvela tadašnja premijerka Jadranka Kosor i to u slučaju da imaju mirovinu veću od  3.500 kuna, a što je današnja vrijednost 464,53 eura.

Iako Piletić nije precizirao kada i kako će se porez ukinuti, iz ranije objavljene dokumentacije, a koja je poslana u javno savjetovanje, može se iščitati da će Vlada RH 1. srpnja 2023. godine smanjiti porez sa dosadašnjih 10 na 5 posto, a od 1. siječnja 2024. konačno ukinuti taj namet, a što je višestruko zatražio i Sindikat umirovljenika Hrvatske.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.