Prati nas

Vijesti

Rasterećenja

Vlada reže doprinose za 1. stup, što će biti s mirovinama?

U okviru prvog stupa iznalazimo određene modele koje ćemo prezentirati kad za to dođe vrijeme, kaže ministar financija Marko Primorac.

Objavljeno

|

Ukidaju se doprinosi za prvi mirovinski stup
Marko Primorac (screenshot: Youtube)

Ministar financija Marko Primorac za Novu TV otkrio je kako Vlada namjera rastereti plaće te što će biti s mirovinama. O konkretnim iznosima, kaže, ne može trenutno govoriti no zna da će se na rasterećenje ići kroz smanjivanje doprinosa za mirovinsko osiguranje. Znači li to da će se još veći dio mirovina naplaćivati iz državnog proračuna, nije precizirao.

“Rezalo bi se u pogledu doprinosa za mirovinsko osiguranje. Tražimo način na koji bi to mogli napraviti. Postoji nekoliko modela. Jedan model je da imate nekoliko stopa i razreda različitih za doprinose za mirovinsko osiguranje. To je trenutno model kojemu nismo skloni”, kazao je.

“Postoji i mogućnost uračunavanja jednog iznosa, izdatka u izračunavanju doprinosa za mirovinsko osiguranje za skupine s najnižim dohotcima temeljem kojeg bi oni uplaćivali niže iznose doprinosa za mirovinsko osiguranje, a to im ne bi utjecalo na iznos mirovine u budućnosti”, dodao je i istaknuo da je formiranje modela pri kraju. 

Mirovine ne bi smjele biti manje, ističe. “To što ćemo učiniti, učinit ćemo na način da rasteretimo postojeće stanje, a da mirovine budu onakve kakve bi trebale biti, da to ne utječe na visinu mirovina u budućnosti”, kazao je Primorac.

“To će rasterećenje biti dominantno u prvom stupu. Drugi stup, odnosno ona sredstva koja građani uplaćuju za svoju akumuliranu štednju u budućnosti, neće se dirati. Ali u okviru prvog stupa iznalazimo određene modele koje ćemo prezentirati kad za to dođe vrijeme. Oni su pri kraju, imamo nekoliko različitih modela, kad se odlučimo za jedan, prezentirat ćemo ga i prezentirat ćemo sve učinke tog modela”, rekao je Primorac.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.