Prati nas

Vijesti

Zagrepčani, imate pravo na besplatan kompost, evo kako do njega

Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno-kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze. Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno 1 kubični metar po članu domaćinstva.

Objavljeno

|

Besplatan kompost za građane
foto: zagreb.hr

Još samo nekoliko subota Zagrepčani mogu preuzeti besplatan kompost za svoje vrtove i biljke, izvijestio je Grad Zagreb. Današnjoj podjeli komposta građanima koji obrađuju parcele u Gradskom vrtu Sopot pridružio se i gradonačelnik Tomislav Tomašević.

“Ovdje smo kako bismo popularizirali akciju koju Grad Zagreb, u suradnji s gradskim poduzećima, provodi od jeseni prošle godine. Građanima koji vrijedno odvajaju biootpad želimo zahvaliti besplatnim kompostom dva puta godišnje”, istaknuo je gradonačelnik.

Kako navode iz Grada, radi se o kvalitetnom organskom gnojivu I. kategorije dobivenom kompostiranjem biljnog materijala nastalog održavanjem javnih zelenih površina te od biootpada prikupljenog od građana.

Biootpad čini oko 40 posto miješanog komunalnog otpada, stoga odvojeno prikupljanje i kompostiranje biorazgradivog otpada bitna je karika u integriranom sustavu gospodarenja otpadom, kružnom gospodarstvu i zaštiti okoliša. Gospodarenje biorazgradivim otpadom je najprirodniji način recikliranja otpada. Pozitivni učinci rezultiraju proizvodnjom hrane, zaštitom tla, podzemnih voda i klime. 

Na koliko komposta imam pravo?

Građani mogu preuzeti količine za osobnu upotrebu, odnosno 1 kubični metar komposta u rinfuzi po članu domaćinstva, za što je potrebno predočiti račun Zagrebačkog holdinga te osigurati odgovarajuću ambalažu (vreće, prikolicu i slično). Građani će prilikom preuzimanja komposta potpisati Izjavu kako se zaprimljeni kompost neće dalje preprodavati ili komercijalizirati na bilo koji način.

Kompost se koristi kao organsko gnojivo, organski poboljšivač fizikalno-kemijskih i mikrobioloških osobina tla i može se koristiti prilikom presađivanja povrća, ukrasnog bilja, cvijeća i kod sadnje voćaka i vinove loze.

Gdje mogu preuzeti besplatan kompost?

Kompost za osobne potrebe građani mogu preuzeti na adresi Kompostane Jakuševac, Sajmišna cesta 12, subotama od 7 do 14 sati, zaključno s 13. svibnja 2023. godine, objavljeno je na stranicama Holding Centra.

Tomašević dijeli kompost
Tomislav Tomašević u Gradskom vrtu Sopot (foto: zagreb.hr)
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.