Prati nas

Ljubav

Kontrolira se

Žene o najskrivenijim tajnama: ‘Izjedaju nas zabranjene ljubavi’

I druge starije žene su primijetile njegovu privlačnost. Možda postoji nešto u njemu što izaziva takva osjećanja, tako da to nije u potpunosti moja krivnja.

Objavljeno

|

Zaljubljena sam u zeta
foto: S. Bura/mj

U rubrici “Privatni životi” dnevnik The Guardian svakoga utorka objavljuje pisma čitatelja koji pišu o svojim problemima i najintimnijim promišljanjima. Odgovore na pisma ne pišu stručnjaci ili gurui za umjetnost življenja, već je to prepušteno drugim čitateljima koji se osjete pozvani odgovoriti. Upravo jedna takva prepiska govori o skrivenim čežnjama žena u zrelim godinama, a koje predstavljaju tabu. Baš zbog toga smo ju prenijeli na naše stranice.

Priznanje: Sramim se svoje čežnje

“Zaluđena sam zetom koji je upola mlađi od mene. Žudim za muškarcem moje kćeri otkako sam ga upoznala prije tri godine. Tako se sramim zbog toga! Moj suprug i ja imamo 57 godina, naša kći ima 28 godina. Kad sam u zetovoj blizini, srce mi lupa, ne mogu skinuti pogled s njega. Osjećam kao da mi se tlo izmiče ispod nogu kad čujem njegov glas na telefonu. Kontroliram se i sigurna sam da nitko nije posumnjao. Nadala sam se da će moja zaljubljenost s vremenom izblijedjeti”, napisala je očajna čitateljica.

“I druge starije žene su primijetile njegovu privlačnost. Možda postoji nešto u njemu što izaziva takva osjećanja, tako da to nije u potpunosti moja krivnja. No, i dalje se osjećam sramotno, jer se ponašam na način koji bih osudila da su u pitanju takvi osjećaji starijeg muškarca prema snahi”, zaključuje.

Odgovor: Uživajte u fantaziji

“Imam 58 godina i sad mi je lakše kad znam da su i druge žene mojih godina sposobne za takve zaljubljenosti. Trenutno i sama patim od jedne. Radi se o mom profesoru koji je oko petnaestak godina mlađi od mene Zaljubljenost se prvi put javila prije mnogo godina tijekom tečaja koji je držao. Završila sam tečaj i to je bilo zaboravljeno, a život je išao dalje kao i obično. No nedavno sam se ponovo vratila u njegovu učionicu. Očekivala sam da neću osjećati ništa s obzirom na moje godine, ali ponovno sam žrtva osjećaja koje ste opisali”, odgovorila je čitateljica koja se prepoznala u prvom pismu.

“Vjerujem da je vaša zaljubljenost nastala zato što taj mladi muškarac očigledno ima šarm i sposobnost da vam pruži istinsku pažnju. Srednja dob izaziva osjećaj nevidljivosti. Niste se upuštali u nikakvo sramotno ponašanje – niste otkrili svoje osjećaje svojoj obitelji i ne smijete to učiniti”, stoji u ovom utješnom dogovoru.

“Starenje je gorko-slatko. Nikada više ne možemo biti mlade žene kakve smo nekada bile. Možda ste zaljubljeni upravo zato što znate da je situacija ‘sigurna’ i da se nikada ne može ostvariti. Najbolja strategija je da se pogledate u ogledalo, nasmijete se sebi i odlučite napraviti deset uzbudljivih novih stvari sa svojim suprugom. Uživajte u svojoj bezopasnoj fantaziji dok ne izblijedi, što će se s vremenom i dogoditi”, savjet je anonimne čitateljice.

Odgovor: Odbacite krivnju koja vas izjeda

“Zašto ste tako strogi prema sebi? Vaš zet nije vam krvni srodnik i vaši osjećaji uopće nisu sramotni ili tabu. Samo zato što ste u kasnoj srednjoj dobi i sretno udani, ne isključuje mogućnost da vam se svide i drugi muškarci. Činjenica da se i vašim prijateljicama sviđa, pokazuje da je privlačan. Možda biste imali više razloga za brigu kad vam se ne bi svidio. Imate svoje osjećaje dobro pod kontrolom i vjerojatno ih nećete izraziti. Iako malo blagog flertovanja nikome ne bi naštetilo. Stoga prestanite osjećati toliku krivnju”, napisala je druga čitateljica.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.