Prati nas

Mozaik

Otuđila se

‘Zet je okrenuo našu kćer protiv nas, a sve smo im dali! Što učiniti?’

“Nismo bili oduševljeni tom situacijom u kojoj se našla naša kći, ali smo to zadržali za sebe. No ona je znala što mislimo, piše zabrinuta majka.

Objavljeno

|

Zet manipulira, okrenuo je našu kćer protiv nas
ilustracija: S. Bura/mj

Održavanje obiteljskih odnosa na daljinu nije lak posao, a postaje teži kada se djeca u svojim životnim filozofijama i odabirima potpuno okrenu od vrijednosti koje su ponijela iz roditeljskog doma. Otuđenje, udaljavanje ili alijenacija, česta je posljedica takve situacije u kojoj nema pobjednika, a obitelj se može držati na okupu jedino – gorkim kompromisom. Jedan takav slučaj opisala je čitateljica The Stara koja je pismo poslano kolumnistici Ellie Techer potpisala pseudonimom “Shrvana”.

“Roditelji smo 37-godišnje udane kćeri koja ima troje predškolske djece. Ona i njezina obitelj žive u susjednoj državi. Upoznala je svoga supruga putem interneta dok je bila na fakultetu. On je 12 godina stariji. Dok joj se udvarao, prolazio je kroz razvod koji ga je uništio. Njegovo dijete iz prethodnog braka bilo je staro samo nekoliko tjedana kada je supruga podnijela zahtjev za razvod koji ga je na kraju doveo do bankrota”, piše čitateljica.

“Nismo bili oduševljeni tom situacijom u kojoj se našla naša kći, ali smo to zadržali za sebe. No ona je znala što mislimo.” O svom zetu ova punica piše: “On je vrlo vrijedan i odgovoran čovjek, ali vrlo narcisoidan, prema našem mišljenju. On je, i uvijek je bio, vrlo hladan prema nama, iako žive u kući koju smo mi platili i podržavali smo ih na razne načne.”

Najgore im pada, dodaje, što se kći otuđila od njih, a prije no što se udala, bila je vrlo bliska s roditeljima. “Postupno je postala ogledalo svoga supruga. Počela nas je izbacivati iz svoga života. Prestala je dijeliti s nama svoj život gotovo odmah nakon što ga je upoznala.”

Situacija se, dodaje, pogoršala u pandemiji. “Ima medicinsko obrazovanje, ali je zdušno prihvatila ekstremno protivljenje cijepljenju, a to se pretvorilo u mnoge druge teorije zavjere. Rekli smo joj da se ne slažemo s njezinim stavovima, ali se nismo pretjerano trudili promijeniti njezino mišljenje. Ipak, ona je to shvatila kao osobni napad i čini se da nas je odbacila.”

Sada, dodaje čitateljica, održavaju komunikaciju, ali bez ikakve bliskosti. “Što učiniti? Već smo radili s obiteljskim terapeutom koji nas je proglasio dobrim i brižnim roditeljima. Zaključio je da problem nije u nama, već u njoj i njezinom suprugu”, piše „Shrvana“.

Kolumnistica Ellie Tesher pak navodi da je otuđenje od roditelja ili djedova i baka bolna stvar te da ju je često teško razumjeti. “Pogled na gole činjenice može pomoći”, piše Tesher pa nastavlja: “Ona je vaše jedino dijete, bez braće ili sestara s kojima bi mogla podijeliti ‘probleme’ koje ima s mamom ili tatom. Ima samo starijeg supruga koji nije blizak s vama. On je vrijedan, zauzet i narcisoidan (nije mu dijagnosticiran narcizam, a kolokvijalno se ta etiketa daje ljudima koji misle da su uvijek u pravu). Vaša kći je zaposlena žena s troje vrlo malene djece koja je našla podršku među sljedbenicima antivakcinacije. To je njezin izbor, a očito i njezinog supruga.”

“Čak i vaša manja neslaganja su ju odbila. Pod jakim je utjecajem svog supruga i vjerovanja u teorije zavjere koje imaju brojnu sljedbu. Možda ćete biti iznenađeni mojim savjetom: ako želite pokušati ponovno uspostaviti kontakt sa svojom kćeri, recite joj da vam je žao što se ne slažete s njom Recite da poštujete to što su roditelji i da će sami birati kako odgajati svoju djecu. Time im oduzimate priliku koju su imali da se odvoje od vas”, savjetuje Tesher.

“Ovdje još uvijek postoji nada za neku vrstu odnosa s njom kroz komunikaciju, sve dok pokazujete samo interes i ne izazivate je. Inače će vas potpuno odrezati. U međuvremenu, polako gradite odnose s vašom kćeri kroz razgovore koji su relativno opušteni i podržavajući, čak i ako su kratki. Razgovarajte kada je opuštena, tako ćete saznati što se događa u njenom životu. Ne osuđujte“, zaključuje Tesher uz savjet baki da ipak pripazi na zdravlje kada posjećuje svoje unučiće i njihovu necijepljene roditelje.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.