Prati nas

Stil i ljepota

Lijepa i sretna

6 savjeta kako izgledati zanosno u ozbiljnim godinama

Koja je tajna dobrog izgleda u zrelim godinama? Svoj je recept za portal ‘Sixties and me’ podijelila autorica Judie Barber, zaljubljenica u prirodnu ljepotu i pozitivne promjene.

Objavljeno

|

Kako biti lijepa u zrelim godinama?
ilustracija: S. Bura/mj

Dok počinjem pisati, upravo sam podigla oči s inspirativnog modnog časopisa. Onog koji prikazuje prekrasne mlade žene s dugim nogama pod dobrim osvjetljenjem, sa stručno nanesenom šminkom. One nose fantastičnu odjeću s cijenama koje mogu podmiriti samo ako dignem hipoteku na kuću. Inspirativno? Vratit ću se na to.

I dalje volim razigranost mode i fotografije. Uz malo razboritosti, mogu još uvijek izgledati izvrsno. “Vraški izvrsno!” Ovo si ponavljate pred zrcalom uz vragolasto namješteni osmijeh. Zato ću s vama podijeliti nekoliko brzih savjeta za izgledati i osjećati se dobro u svojim šezdesetima. Molim vas, posebno pročitajte prva dva savjeta. Oni su ključni za digitalni svijet u kojem živimo.

1. Gledajte prema gore kad snimate selfije

Kako ne biste izgledali dekadu starije na fotografijama i videima koje ćete objaviti na društvenim mrežama, podignite telefon tako da kamera gleda dolje prema vama, umjesto odozdo prema naborima na vašem vratu!

2. Pažljivo promislite video razgovore

Stavite prijenosno računalo na kutiju ili hrpu knjiga kada ste na Skypeu ili Zoomu. To čini veliku razliku jer će u fokusu, umjesto nosnica, biti vaše prelijepe oči.

3. Saznajte svoje boje

Doznajte koje su vaše boje ili ih ponovno odredite. Ja sam svoje saznala u svojim tridesetima na sunčanom Novom Zelandu. Klasificirana sam kao proljetni tip kojem odgovaraju sve tople i živahne boje. No tada sam imala preplanuli ten, a i koža mi se u međuvremenu promijenila. 25 godina kasnije upoznala sam savjetnicu za boje u jednoj trgovini u Edinburghu, naravno bez preplanule kože. Nije se složila sa prethodnom dijagnozom. Odredila me je kao ljetni tip kojem odgovaraju hladnije ljetne nijanse. Revolucija! Odjednom sam mogla pronaći pravu nijansu ruža za usne i osjećala sam se usklađeno sa svojom odjećom, umjesto da pokušavam uhvatiti korak s njom.

4. Pronađite pravu nijansu ruža za usne

Ruž za usne nije šala. Pronalazak prave nijanse prema dobu godine i dana čini da moje lice i odjeća izgledaju najbolje. Za mene su to obično jake i/ili duboke boje. Barem tako mislim prema odrazu u zrcalu, a ljudi mi često govore da dobro izgledam.

5. Koristite prirodne proizvode

Predlažem da napravite promjenu načina života i pređete na prirodne proizvode, kako iznutra tako i izvana. Razmislite o tome, koža je iznimno važan organ za zaštitu i detoksikaciju. Zašto ignorirati ovu činjenicu i koristiti kreme i kozmetiku od petrokemijskih tvari, uključujući umjetne boje i parfeme koji su slabo testirani i ne postoje u prirodnom okruženju u kojem smo se razvijali?

Na tržištu se pojavljuje sve više prirodnih proizvoda koji su ugodni na koži i sjajno mirišu. Birajte obroke bez aditiva, napravljene od jednostavnih cjelovitih namirnica. To bi moglo biti najbolje što možete učiniti za svoj izgled. Možda je važnost dobre prehrane u rangu s vježbanjem i zaljubljivanjem, a bez sumnje poboljšava napredak u oba slučaja!

6. Inspirirajte se i izgledajte vraški dobro!

Zašto nalazim dobre modne časopise inspirativnima? Zato što mi hrane maštu. “Aha, mogu nositi plavu prugastu košulju s mojim kaki hlačama. Ah, imam suknju malo sličnu toj i moj roza džemper bi se slagao s njom.” Sretna sam što sam u svojim godinama i još uvijek izgledam sjajno.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.