Prati nas

Aktivno starenje

Psihologija u praksi

Teško vam je izaći među ljude? 5 savjeta za vraćanje samopouzdanja

Samopouzdanje se povećava kroz odraslu dob i doseže vrhunac oko šezdesete. Ako bolje razmislimo, ima to smisla – čovjek cijeli život radi da bi postigao određene ciljeve i do te dobi većinu zacrtanog ostvari. Ima stabilan posao s redovitim primanjima, uživa u čvrstom obiteljskom životu i bliskim odnosima sa supružnikom ili partnerom, djecom i drugima. A onda nastupa preokret na mnogim područjima života.

Objavljeno

|

Kako vratiti samopouzdanje?
ilustracija S. Bura/mj

Kako starimo, naša dotadašnja životna okosnica može početi labaviti. Djeca napuštaju gnijezdo, možda idete u mirovinu ili na poslu osjećate kako da vas mladi nadjačavaju. Tada kreću i boljke koje pogađaju vas ili vašeg partnera. Neminovno dolazi do životnih promjena na više područja i sve to može biti popraćeno određenom količinom anksioznosti. Nije onda čudno da sa starenjem dolazi i manjak samopouzdanja.

Srećom, postoje načini kako i u trećoj dobi zadržati pozitivan pogled na život i poboljšati vlastitu sliku o sebi. Ovo je pet najvažnijih koraka:

1. Njegujte prijateljstva

Osobne veze nas usidruju i podižu samopouzdanje. Istraživanja pokazuju da starije osobe koje uživaju podršku bliske obitelji i prijatelja imaju više samopoštovanja od onih koji se oslanjaju sami na sebe. Međutim, tu nailazimo na mali paradoks, jer starije osobe koje već pate od manjka samopouzdanja, kako stare, mogu nailaziti na poteškoće u razvijanju bliskih prijateljstava. Pa ipak, ne odustajte.

Počnite malim koracima – razmislite, primjerice, o tome što volite raditi i pronađite grupu koja sudjeluje u tim aktivnostima. Tako možete odlaziti na večeri poezije ili na ples u udrugu umirovljenika. Nadalje, na društvenim mrežama postoje mnoge zajedničke grupe koje se fokusiraju na određene interese.

Što god vas može potaknuti da se povežete s drugim ljudima, zasigurno će vam popraviti raspoloženje, održati vas aktivnim i podići samopouzdanje. Tko zna? Možda ćete baš uživati u stvaranju novih prijateljstava!

2. Održavajte osobnu higijenu

Nije važno koliko godina imate – baš nitko se ne osjeća dobro ako cijeli dan sjedi u kućnom ogrtaču. Samopouzdanje se podiže kada vjerujete da se vrijedi brinuti o sebi. Lako je zanemariti osobnu higijenu, posebno ako ste u mirovini i puno vremena provodite sami. Zato odlučno ustajte iz kreveta, okupajte se i odjenite kao da očekujete društvo!

Ubrzo ćete shvatiti da će vam samo uređivanje kao da izlazite van pomoći da se osjećate sigurnijima u sebe i može vas čak odvesti u razne aktivnosti izvan kuće. Ako mislite da dobro izgledate, vjerojatno ćete se i dobro osjećati!

3. Slijedite svoje strasti

Jedan od najboljih načina za povećanje samopouzdanja je slijediti svoje strasti. Bilo da se radi o sviranju nekog instrumenta, slikanju, izradi keramike, vrtlarenju ili učenju novog jezika, pronađite nešto što vam donosi radost i vrijeme posvetite tome.

Kad savladate novu vještinu ili završite projekt, nagrada će biti velika: biti ćete ushićeni i ponosni na sebe, osjećati unutarnje ispunjenje te ćete ponovo steći povjerenje u svoje sposobnosti.

4. Prakticirajte pozitivno razmišljanje o sebi

Negativan unutarnji glas može biti iznimno štetan za vaše samopouzdanje. Kako biste to spriječili, potrudite se svjesno prakticirati pozitivno razmišljanje o sebi. Umjesto kritiziranja sebe ili usredotočenja na svoje nedostatke, usredotočite se na svoje prednosti i ono što vam se sviđa kod vas samih. Primjerice, umjesto da kažete “Nisam dobar u ničemu”, pokušajte reći “Možda nisam dobar u svemu, ali dobar sam u tome i tome“.

5. Volontirajte

Volontiranje je sjajan način da se osjećate dobro. Pomaganje drugima može pružiti osjećaj svrhe i pomoći vam da se povežete sa svojom zajednicom. Potražite priliku za volontiranje u nekoj lokalnoj dobrotvornoj organizaciji, pomozite u crkvi, Caritasu, pučkoj kuhinji. Ako ste u prilici, šećite pse u skloništu za životinje. Ne samo da ćete pozitivno utjecati na druge, nego ćete putem poboljšati i vlastito samopouzdanje – i samopoštovanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.