Prati nas

Vijesti

Splitski branitelj s karcinomom: ‘Tjeraju me iz stana. Da sam bar poginuo!’

Zvali su ga u ratu suborci – Kapetan, iako je po činu zapravo narednik koji je svoju vojnu karijeru završio 2007. godine kao zapovjednik desetine u vojarni u Pločama.

Objavljeno

|

Povećavaju se prava pripadnika HVO-a i rastu invalidnine za HRVI
foto: Pixabay/MV

Pedesettrogodišnji hrvatski branitelj Robert Franjić od Grada Splita dobio je zahtjev za iseljenje iz gradskog stana na adresi Pujanke 24A u roku od trideset dana. Franjić, koji je dragovoljac Domovinskog rata, a danas, nažalost, i osoba koja ima teži oblik karcinoma i nepravomoćno mu je priznata osamdesetpostotna invalidnost, tako bi za petnaestak dana mogao završiti na ulici, javlja Slobodna Dalmacija.

Franjić se u tom stanu nalazi od 1995. godine i dobio ga je od 73. bojne Vojne policije u kojoj je tada službovao, i to kada mu je žena ostala trudna. Stanarinu je sve godine uredno plaćao i nikada nije mislio da će se iz tog stana morati iseliti. Dobro, nikada nije mislio da će ovako i oboljeti i biti nesposoban za rad.

On koji je kao 19-godišnjak otišao u rat, najprije u Slavoniju, a onda se premještao s čuke na čuku po cijeloj Dalmaciji, od Zadra, Šibenika do Dubrovnika, sada piše svome ministru Tomislavu Medvedu da bi više volio da je poginuo u ratu nego da proživljava ovakve trenutke. Zvali su ga u ratu suborci – Kapetan, iako je po činu zapravo narednik koji je svoju vojnu karijeru završio 2007. godine kao zapovjednik desetine u vojarni u Pločama.

Oglas

Legalno dobio stan

“U ovaj stan nisam ni provalio niti nasilno uselio kao mnogi što su napravili i sada ostali u tim stanovima. Dakle, ušao sam na osnovi neke odluke postrojbe i suglasnosti čelnih ljudi koji su tada vodili Grad Split, a ne na divlje. Za taj stan od 32,51 kvadrat u kojem je živjela moja četveročlana obitelj, dakle dva sina i bivša žena, naprije nisam plaćao ništa, pa je najamnina bila 210 kuna, a sada mi je odlukom gradonačelnika Ivice Puljka Grad Split povećao najamninu na deset eura po kvadratu”, objašnjava.

“Dakle, od siječnja ove godine zadužuju me za iznos od 325 eura mjesečne najamnine. Također mi ne piše ostajem li u stanu ako tu najamninu budem plaćao, nego stalno u dopisima podcrtavaju da koristim stan bez pravne osnove. Moja mirovina je 700 eura i tu najamninu, i da me ostave u stanu, ne mogu plaćati”, kaže za Slobodnu.

“Grad Split nije briga za branitelje”

“Iz Ministarstva branitelja šalju već četiri dopisa prema Gradu Splitu da se moj problem dogovorno riješi između njih, ali dogovora nema jer Grad isključivo hoće moju deložaciju”, govori Robert, koji kaže da je još osamdesetak branitelja u sličnoj situaciji kao on.

“Grad Split nije briga za branitelje, to je apsolutna istina. I pročelnicu Maju Đerek i gradonačelnika Ivicu Puljka i sve tamo, da ih ne nabrajam. Ja sam od Grada Splita u dva navrata dobio upit želim li možda sam otkupiti ovaj stan u kojem živim. Odgovorio sam dva puta da želim, ali odgovora i ponude od strane Grada nikada nije bilo”, kaže Franjić i zaključuje:

“Ako upadnem u četvrtu kategoriju zbog uznapredovalog karcinoma, na osnovi invalidnosti ću dobiti pravo na tuđu pomoć i njegu, a ako mi dodijele treću kategoriju uz ovu mirovinu, imat ću pravo na osobnu invalidninu od 1.750 kuna mjesečno. To mi znači i ne znači. Znači jer ću moći nekako živjeti i liječiti se, a i ne znači ako me deložiraju iz ovog stana jer ja ne mogu plaćati podstanarstvo 400 ili 300 eura mjesečno s obzirom na to koliko trošim na lijekove i na operacije.”

Ministarstvo: Franjić ima pravo kupiti stan

Ministarstvo branitelja jasno kaže da je Robert Franjić stekao pravo na kupnju stana od Grada Splita i da je to što radi Grad Split hrvatskom branitelju eklatantno kršenje zakona: “Hrvatski branitelj Robert Franjić koristi stan Grada Splita od 1995. godine, ima status HRVI 20 posto i dragovoljca iz Domovinskog rata koji je u borbenom sektoru proveo više od 5 godina i nema nikakvih utvrđenih zapreka za stambenim zbrinjavanjem iz članka 84. Zakona, te je stoga stekao pravo na kupnju stana.”

“Umjesto da ispuni svoju zakonsku obvezu i omogući hrvatskom branitelju Robertu Franjiću kupnju stana, kako je i zatražio, Grad Split mu šalje obavijesti da ne ispunjava uvjete za kupnju stana citirajući samo određene dijelove odredbi Odluke o prodaji stanova u vlasništvu Grada Splita, da se stanovi mogu samo prodavati putem javnog natječaja, premda navedene odredbe propisuju drugačije, odnosno neposrednu pogodbu.”

“Također, umjesto da mu omoguće kupnju stana, Grad Split mu višestruko povećava naknadu za bespravno korištenje stana, unatoč odredbi članka 8. Zakona o najmu stanova koji propisuje da korisnici stana koji se stanom koriste temeljem propisa o pravima hrvatskih branitelja plaćaju zaštićenu najamninu.”

“U navedenom slučaju radi se o samovoljnoj odluci da se onemogući prodaja stana Robertu Franjiću, premda zakon i odluka to propisuju. Neupitno se radi o nezakonitom i nepravilnom postupanju, i to u više slučajeva hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, zbog čega će Ministarstvo poduzeti zakonom propisane mehanizme kako bi spriječilo daljnje ugrožavanje zdravstvenog stanja branitelja kojima se onemogućava ostvarivanje njihova stečenog prava na kupnju stana koji koriste.”

“Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji je lex specialis, odnosno poseban zakon koji uređuje prava vezana uz braniteljsko-stradalničku populaciju te su ih svi dužni primjenjivati”, navode u Ministarstvu branitelja. 

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

Oglas
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.