Prati nas

Mozaik

Eutanazija

Dubravka Ugrešić bila je sigurna u svoju odluku, otišla je s pjesmom

Nije bila sklona palijativnoj njezi u kući, ni ideja o hospiciju nije joj se svidjela pa je u konačnici umrla u nizozemskoj bolnici u kojoj se liječila.

Objavljeno

|

Dubravka Ugrešić eutanazija
Dubravka Ugrešić (screenshot: The Nexus Institute)

Objavljeni su detalji smrti Dubravke Ugrešić koja je okružena obitelji i brojnim prijateljima, uz zvuke gitare i pjesmu, šampanjac i tortu, otišla s ovoga svijeta 17. ožujka u Amsterdamu. Kako je za tjednik Novosti potvrdio njen brat, Siniša Ugrešić, jedna od najvećih hrvatskih književnica odabrala je eutanaziju kao najprihvatljiviji način završetka duge borbe s neizlječivom bolesti. Na nju je imala pravo s obzirom na to da je od 2004. godine bila državljanka Nizozemske.

“Dubravki je dijagnosticiran rak dojke krajem ljeta 2017. U Zagrebu, u Institutu za tumore. Uslijedila je radikalna operacija, i sve u svemu, u prvo vrijeme je izgledalo da je izliječena. U ljeto 2018. u Amsterdamu na redovnoj kontroli utvrđeno je da se bolest proširila na kosti. Ipak, sve se držalo dosta dobro pod kontrolom uz oralne citostatike i Dubravka je funkcionirala relativno dobro”, kazao je Siniša Ugrešić.

No bolest se proširila i na mozak te je književnica počela dobivati epileptičke napade. Nije bila sklona palijativnoj njezi u kući, ni ideja o hospiciju nije joj se svidjela pa je u konačnici umrla u nizozemskoj bolnici u kojoj se liječila.

“U pola jedan je došla Nikè Büller, Dubravkina onkologica. Liječila je Dubravku posljednjih godina. Voljela je njene knjige i bila je s njom bliska. Ona je medicinski svjedočila da je Dubravka svojevoljno i svojeručno, pri potpunoj razboritosti, zatražila da bude podvrgnuta eutanaziji. Medicinska sestra je Dubravki dala infuziju oko pola jedan, i tada smo još uvijek svi bili tu uz nju i pjevali uz Esmira. Infuzija je išla preko kanile na ruci, trajalo je četrdesetak minuta”, riječi su brata pokojne Dubravke.

“Malo prije 14 sati je doktorica Büller ušla u Dubravkinu sobu, zamolila je da sobu napuste svi osim troje. To troje smo bili svjedoci: Maja Vodopivec, Angela Dekker i ja. Pitala ju je da li je i dalje sigurna u svoju odluku. Dubravka je potvrdila a doktorica joj je rekla da su puno o ovom trenutku razgovarale, i da se ona slaže sa Dubravkom da je došao taj trenutak. Nakon toga, u 13 sati i 55 minuta uslijedila je u istu onu kanilu injekcija sredstva za duboko uspavljivanje. Duboki san nastupa u roku od dvije minute i često pacijenti preminu već od te injekcije. Onda uslijedi injekcija za opuštanje svih mišića, kao i srčanog mišića. Dubravka je preminula već od injekcije za duboki san”, potvrdio je Siniša Ugrešić.

“U oporuci je moja sestra napisala želju da bude kremirana, da joj se pepeo prospe po amsterdamskim kanalima. Oporuka je deponirana kod javnog bilježnika Meijera, tamo je zapisano sve što je željela, i to će biti sve ispunjeno. Urna još nije gotova, to u Holandiji traje duže od mjesec dana. U ponedjeljak ću poći u Samobor, da mi naša divna kamenorezačica Jelena Lucić od crnog granita napravi ploču koju ću postaviti na našu grobnicu na Mirogoju. Na njoj će biti samo slova i brojke: Dubravka Ugrešić 1949 – 2023.”, riječi su književničina brata objavljene u Novostima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.