Prati nas

Mozaik

Vječna tema

Griješe li roditelji kad djecu ostavljaju bakama, umjesto da ih vode u vrtić?

U vrtićima djeca imaju strukturiran dan i zadatke koji im pomažu da razviju svoje potencijale. S druge strane, boravak kod bake i djeda može biti zabavan.

Objavljeno

|

Je li baka bolja od vrtića?
foto: Nikoline Arns/Unsplash

“Koja je bolja opcija za moje dijete, odlazak u vrtić ili ostajanje s djedovima i bakama?” Pitanje je to koje je na platformi Quora postavila jedna majka, a na koje su joj odgovor ponudili brojni stručnjaci, ali i “obični roditelji”.

Jeli i najgora baka bolja od najboljeg vrtića, kako tvrdi jedna naša čitateljica? Čini se da je prevladavajući stav kako bi trebalo odabrati – najbolje iz oba svijeta. Jer ono što djetetu mogu dati baka i djed, vrtić ne može. No isto tako, baka i djed nisu educirani, a često niti sposobni, pružiti djetetu sadržaje nužne za razvoj djeteta koje nude vrtići.

“Koja je bolja atmosfera za učenje za ovo određeno dijete? Je li vrtić previše akademski orijentiran? Omogućuje li razmišljanje i razvoj na razini djeteta? Jesu li djedovi i bake zainteresirani za razvoj djevojčice i pružaju li joj puno aktivnosti i zadataka koji joj otvaraju nove perspektive svijeta? Hoće li nedostatak jedne ‘vrtićke’ godine napraviti razliku u njenoj spremnosti za školu? Ili će utjecaj i izgradnja karaktera s djedovima i bakama biti jednako važni za nadolazeće zadatke?” retorička su pitanja koje je pokretačici teme postavila peterostruka majka i stručnjakinja za rani razvoj djeteta Peggy Zuckerman.

“U slučaju neizvjesnosti, odaberite dobre i aktivne djedove i bake, koji će svakako izgraditi njezin karakter i samopouzdanje”, savjetuje Zuckerman.

“Filozofski gledano, obje varijante imaju svoje prednosti i mane”, napisala je učiteljica ruskog jezika Yulia Kladova koja naglasak stavlja na vrtićku socijalizaciju. “U vrtiću dijete može upoznati društvo koje će mu pružiti okruženje za razvoj komunikacijskih vještina. Međutim, članovi grupe mogu biti bolji ili lošiji. U društvu će se sigurno razvijati. Znanje koje djedovi i bake posjeduju može također puno pružiti vašem djetetu, ali samo ako su djed i baka spremni igrati se i učiti s njim.”

Jedna majka i sudionica rasprave pak naglašava činjenicu da u vrtiću rade profesionalci, što baka i djed – najčešće nisu. “Ti profesionalci imaju didaktičke i pedagoške vještine kako bi pripremili vaše dijete za školu. Dan će biti strukturiran i sve će se raditi s razlogom. Kod djedova i baka, osim ako su odgajatelji ili učitelji, dijete će se, uglavnom, svakodnevno zabavljati. To nije uvijek loša stvar, ali treba pronaći ravnotežu. Možda bi optimalno rješenje za dijete bilo da provodi pola vremena u vrtiću, a pola kod djeda i bake.”

“Glasam za vrtić. Neki sustavi još uvijek imaju poludnevne programe pa vaše dijete može imati najbolje od oba svijeta”, podržava gornju tezu odgajateljica Candace Barnhouser. “Djedovi i bake mogu biti uključeni u ono što dijete uči u vrtiću. Mogu zajedno provoditi vrijeme vikendima i činiti uzbudljive stvari. Kada sam poučavala u vrtiću, nisam imala pomoćnike pa su roditelji, djedovi i bake bili volonterski angažirani u mojoj grupi. Vrlo su rado dolazili i pomagali, bili su važni za funkcioniranje grupe, a djeca su bila ponosna što su došli”, zaključuje Barnhouser.

Zanima nas vaša priča

Želite li i vi, posve anonimno, podijeliti svoje iskustvo i viđenje ove teme s nama i našim čitateljima, možete to učiniti putem web obrasca Povjerljivo. Napišite svoju priču!

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.