Prati nas

Mozaik

Karijera

Novi trendovi: Trebate li razmisliti o davanju otkaza?

Možda je vrijeme da date otkaz ako bilo koja od nabrojanih stvari vrijedi za vas.

Objavljeno

|

Kada dati otkaz?
ilustracija: S. Bura/mj

Mentalitet hrvatskih radnika posljednjih se godina drastično promijenio pa se čini da je davanje otkaza i brza promjena posla odlika novih generacija na tržištu rada. Potvrdilo je to istraživanje koje je lani provela Katedra za psihologiju rada Filozofskog fakulteta u Zagrebu u suradnji s Hendalom.

Naime, rezultati tog istraživanja pokazuju da je petina Hrvata u trenutku provođenja istraživanja tražila novi posao, a četvrtina (27 posto) to namjeravala napraviti u narednih godinu dana. Novo stanje duha među hrvatskim radnicima još drastičnije pokazuje istraživanje portala MojPosao. Naime, u posljednje tri godine gotovo polovica (45 posto) radnika dala je otkaz, a gotovo svaki drugi radnik planira to napraviti kroz godinu dana.

Ne treba zaboraviti i na 24.025 umirovljenika koji su krajem veljače radili na pola radnog vremena. Iako poslodavci tvrde da je riječ o lojalnim radnicima koji nemaju visoko postavljene karijerne ciljeve, već samo žele miran rad u sigurnom okruženju, sve je izvjesnije da će se tijekom ljetnih mjeseci dogoditi migracija i ove radne snage. Prema obali i turističkim djelatnostima, dakako. No, kako znati da je došlo vrijeme?

Možda je vrijeme da napustite svoj posao ako bilo koja od nabrojanih stvari vrijedi za vas:

Godinama ste na istom mjestu

Ako ste se trudili za napredovanje, izrazili svoju želju za stručnim usavršavanjem i zatražili povišicu od svog šefa, ali nitko ne sluša i zaglavili ste na istoj poziciji, vjerojatno je vrijeme za krenuti dalje. Drugi poslodavac može vam pružiti sve te stvari.

Vaš poslodavac nije zainteresiran za vaše ciljeve

Ako ste postavili karijerne ciljeve i zatražili dodatne odgovornosti i prilike, ali vaš nadređeni vas stalno odbija, možda je vrijeme da pronađete drugi posao.

Osjećate nedostatak inspiracije i angažiranosti

Svaki posao može postati rutinski nakon nekog vremena. Iako ponavljanje ne znači nužno dosadu ili iscrpljenost, možete zaglaviti u rutini. Ako redovito osjećate nedostatak inspiracije i angažiranosti, mogli biste imati koristi od promjene.

Vaše poduzeće stoji na klimavim nogama i to vam stvara tjeskobu

Ne možete uvijek kontrolirati vanjske sile. Situacije poput opadanja industrije ili poduzeća koje ne uspijeva izvući kraj s krajem su jasni signali da se trebate brinuti o sebi i tražiti stabilnije radno okruženje.

Oprez! Nemojte prenagliti

Ipak, postoje i situacije u kojima nam se čini da nam treba novi posao, no možda ipak nije trenutak za davanje otkaza. Ovu su samo neki od signala koji vam govore da trebate pričekati:

  • Dali biste otkaz, ali nemate plan za dalje, a novi posao nije vam ni na vidiku.
  • Nemate ušteđenog novca s kojim možete preživjeti dok ne nađete drugi posao.
  • Ako na svaku prepreku na koju naiđete na poslu prijetite otkazom, ipak duboko udahnite i razmislite je li problem u vašem temperamentu, kratkom fitilju i neprilagođenosti radnoj okolini.
  • Ako razmišljate samo o novcu. Veći novac ne garantira zadovoljstvo bilo kojim poslom, pogotovo ako nosi zahtjevniju radnu satnicu.
  • Ako niste šefovima rekli što vas muči i vidjeli možete li situaciju popraviti ili okrenuti u vlastitu korist.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.