Prati nas

Vijesti

Novi model

Iz Srbije došlo 110 zahtjeva za dijelom mirovine preminulog partnera

Prosječna hrvatska mirovina od 338 eura će im donijeti povećanje prihoda za 91 euro, dok će oni s minimalnom mirovinom od 138 eura imati povećanje za 37,5 eura.

Objavljeno

|

Kako iz Srbije podnijeti zahtjev za dijelom mirovine pokojnog partnera?
ilustracija: S. Bura/mj

U manje od pet mjeseci od stupanja na snagu izmjena i dopuna hrvatskog Zakona o mirovinskom osiguranju, odnosno od 1. siječnja do 14. svibnja, preko srbijanskog Republičkog fonda za mirovinsko i invalidsko osiguranje, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) je primio 110 zahtjeva za isplatu dijela obiteljske mirovine, javlja Blic.

To znači da će toliko umirovljenika u Srbiji, uz svoju mirovinu, uskoro primati i 27 posto mirovine preminulog partnera. Njihovi prihodi će se uskoro, ako primaju prosječnu hrvatsku mirovinu od 338 eura, povećati za 91 euro, dok će najstariji s minimalnim iznosom mirovine od 138 eura biti u plusu za 37,5 eura.

Podsjetimo, inicijativu za uvođenje istog prava i za srpske umirovljenike nedavno je podnijelo Udruženje umirovljenika “Nezavisnost”. Statistika pokazuje da je interes u Hrvatskoj velik, a do 15. svibnja prijavljeno je 121.773 ljudi za ovaj dodatak, a predviđa se da će ih biti otprilike 155.000, javlja Blic.

Kako navode u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, zakonom je promijenjen model obiteljskih primanja kako bi se korisnicima povećao ukupni iznos isplatom dijela obiteljske mirovine uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine.

“Članu obitelji (bračnom/vanbračnom drugu/razvedenom bračnom drugu s dosuđenim pravom na izdržavanje/životnom partneru ili neformalnom životnom partneru), dozvoljeno je da uz korištenje starosne, prijevremene starosne ili invalidske mirovine dobije i dio obiteljske mirovine u visini od 27 posto”, kažu u HZMO-u.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.