Prati nas

Mozaik

Tako jednostavno!

Jeftinije ne može, spasite novčanik: Napravite domaći gel za pranje rublja

Zbog komplikaciji u trudnoći, morala sam mirovati. Tih šest mjeseci, tijekom kojih sam bila često sama doma, dala sam si truda čitati i učiti. A učila sam, ne samo o porođaju i svemu što me čeka s bebom, već sam usavršila i nekoliko praktičnih stvari koje su mi ostale redovita navika već 15 godina. Jedna od njih je da svakih mjesec ili dva napravim tri litre gela za rublje.

Objavljeno

|

Kako napraviti domaći detergent za rublje?
ilustracija: S. Bura/mj

Recept sam prvi put isprobala jer sam zbog zdravlja bebe htjela izbjeći boje, konzervanse i tko zna kakve skrivene kemikalije koje se dodaju kupovnim deterdžentima. Uostalom, zastrašivanja oko toga po bespućima interneta ne nedostaje. Pokazalo se ta alternativa i neusporedivo jeftinijom, da ne govorim o ekologiji – istu plastičnu bocu od gela za rublje možete koristiti godinama, a vodu nećete zagađivati otrovima.

Dok sam radila u smjenama, često i vikendima, pročitala bih samo naslove o izradi deterdženata kod kuće – mislila sam da je to sigurno komplicirano, da izrada traje satima, i nije mi padalo na pamet da to isprobam. Vama pak želim poručiti – ne odgađajte kao ja, jer ćete biti oduševljeni – izrada traje koliko je potrebno vodi da zakipi.

Neću uopće ulaziti u to varaju li nas proizvođači deterdženata tim suludim cijenama – gel za pranje rublja razvikanih proizvođača, onaj od 3,3 litre, košta 24,70 eura. Vi svoj možete napraviti za manje od dva eura!

Što vam je potrebno?

Kupite samo tri sastojka – svima od davnina poznati žučni sapuni (u DM-u košta 0,78 eura, a u Mulleru bezmirisni košta oko 1 eura), sodu za pranje (Muller, 1,99 eura za pola kilograma) i eterično ulje po želji (3,50 eura). Od toga ćete za jednu pripremu u cijelosti potrošiti samo sapun, dok će sode i eteričnog ulja ostati i za budućih čak desetak tura.

Što je soda za pranje?

Soda za pranje nije isto što i soda za pečenje, Soda za pečenje ili soda bikarbona je natrijev bikarbonat: NaHCO3, a soda za pranje (eng., washing soda) je natrijev karbonat: Na2CO3. Sodu za pranje mogli biste dobiti i sami, i to zagrijavanjem sode bikarbone u pećnici na nekoliko sati. Zbog cijene struje to vam se u konačnici neće isplatiti, jer je pola kilograma kupovne sode za pranje, koja košta 2 eura, dostatno za deset priprema gela po ovom receptu. Inače, soda za pranje omekšava vodu i odmašćuje, ali zapamtite, nije jestiva.

Način pripreme gela za pranje:

  1. Zakipite 3 litre vode.
  2. Naribajte cijeli sapun od žuči.
  3. Odvagnite 50 grama sode za pranje.
  4. Kipuću vodu sklonite s vatre i dodajte najprije ribani sapun, dobro miješajući da se i posljednji komadić otopi. Nakon toga dodajte sodu, i dalje dobro miješajući.
  5. Nakon dva, tri sata smjesa će se ohladiti i postati poput želea. Promiješajte smjesu, ako je posve hladna dodajte eterično ulje, 20 do 30 kapi, i promiješate. Ako je gel još mlak, promiješajte ga i ostavite još koji sat prije nego što dodate eterično ulje. Nakon što ste ponovo dobro promiješali, smjesu ulijte u staklene ili plastične boce, ali ne do vrha, ostavite malo prostora za mućkanje prije svake upotrebe.

Kako prati rublje u domaćem gelu?

Za pranje ulijte oko pola mjerice gela za srednje prljavo rublje i nešto više za jako prljavo rublje – možete ga uliti izravno u perilicu. Ovaj gel ne pere ništa lošije od najrazvikanijih kupovnih gelova. Za crno i šareno rublje odličan je, no kako u sebi nema posebne izbjeljivače za bijelo rublje, za bolji rezultat pranja bijelom rublju dodajte još žličicu sode za pranje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.