Prati nas

Vijesti

Ako bude, bude

Ministar Primorac iznio plan za rast mirovina: Ako bude, bit će

Ako će biti mogućnosti za daljnje povećanje, kao što je već povećana minimalna mirovina, Vlada RH će to učiniti, a reforma se odnosi samo na tekuće transfere.

Objavljeno

|

Ukidaju se doprinosi za prvi mirovinski stup
Marko Primorac (screenshot: Youtube)

Gostujući u programu RTL-a, ministar financija Marko Primorac kratko se dotaknuo i mirovina. Podsjetimo, danas predstavljenom poreznom reformom Vlada od 1. siječnja 2023. godine smanjuje izdvajanje iz plaće za osnovno mirovinsko osiguranje.

Iako se ranije govorilo o smanjivanju stope za 1. mirovinski stup, Vlada se odlučila na olakšicu u dvije kategorije; onima koji imaju bruto plaću do 700 eura i onima koji imaju bruto plaću do 1.300 eura.

“Ako govorimo o prvom mirovinskom stupu – to je bio jedini način da pomognemo onima koji nisu u poreznim škarama. Rasterećenjem u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje omogućavamo porast neto plaća onima koji ne plaćaju porez na dohodak.”

“Mirovine će rasti onim tempom kojim budu trebale. Imamo kontinuirano indeksaciju mirovina koja se obavlja dvogodišnje prema utvrđenoj formuli vezanoj uz porast potrošačkih cijena i prosječne plaće. Na taj način će se indeksirati i utvrđivati i u budućnosti”, kazao je Primorac.

“Ako bude mogućnosti za dodatna povećanja – kao što smo to činili povećanjem minimalne mirovine – i dalje ćemo to činiti. Ovaj zahvat koji činimo u sustavu doprinosa za mirovinsko osiguranje isključivo se tiče tekućih transfera”, objasnio je.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.