Prati nas

Vijesti

Porezna reforma

Evo komu i kako Vlada smanjuje doprinose za mirovinsko

Moramo otkloniti te neke čudnovate teze da bismo na ovaj način nekako ugrozili mirovinski sustav ili da mi u debelim godinama ne mislimo na mršave, kazao je premijer Plenković.

Objavljeno

|

Uvjeti za nacionalnu mirovinu
foto: Markus Spiske/Unsplash

Vlada je danas predstavila detalje novog kruga porezne reforme koja će stupiti na snagu s prvim danom iduće godine. Uz ukidanje prireza, najveći interes javnosti izazvala je najava smanjenja stopa za osnovno mirovinsko osiguranje. Ipak, u konačnoj verziji doprinosi se neće smanjivati popisanom stopom ili stopama, već će se to obaviti kroz olakšicu.

“Moramo otkloniti te neke čudnovate teze da bismo na ovaj način nekako ugrozili mirovinski sustav ili da mi u debelim godinama ne mislimo na mršave”, rekao je premijer Andrej Plenković (HDZ) dok je ministar financija Marko Primorac objasnio da je intencija rasteretiti one s najmanjim primanjima kroz smanjenje osnovice za obračun doprinosa za 1.mirovinski stup. Za bruto plaće do 700 eura fiksna olakšica će iznositi 300 eura, dok će se za veće plaće, ali do 1.300 eura bruto, olakšica postupno smanjivati. Za one iznad 1300 eura plaće nema olakšice

“Za one s plaćama od 700 do 1.300 eura, taj izdatak se linearno smanjuje. Umanjenje se izračunava na način da se iznos od 1.300 eura umanjen za osnovicu pomnoži s koeficijentom od 0,5. To će biti novost u obračunu doprinosa za mirovinsko osiguranje”, objasnio je Primorac nakon što je objavljeno da se osobni odbitak povećava s 531 eura na 560 eura.

Kako to izgleda u praksi?

Prema objavljenom primjeru radnika iz Bjelovara koji ima bruto plaću od 700 eura, doprinos za 1. mirovinski stup pada sa 105 na 60 eura, dok se za 2. mirovinski stup i dalje ostaje 35 eura. S druge strane, radnik iz Bjelovara koji ima bruto plaću od 1.290 eura, umjesto dosadašnjih 193,5 eura od 1. siječnja iduće godine plaćat će 192,75 eura za osiguranje u 1. stupu. I njemu će uplata u 2. mirovinski stup ostati jednaka, dakle 64,5 eura.

Razlike od 45, odnosno 0,75 eura izravnom uplatom u mirovine nadoknadit će država, ranije je objavljeno. U konačnici, sa svim izmjenama, samac iz Bjelovara koji ima bruto plaću od 700 eura, na svoj bi račun trebao dobiti 596 eura (ranije 554 eura), dok će njegov sugrađanin koji zarađuje bruto od 1.290 eura dobiti neto dohodak od 938,2 eura (ranije 931,78 eura).

U bruto plaću (takozvani bruto 1) ulaze doprinosi za mirovinsko, porez i prirez, dok poslodavac na bruto 1 plaću u ime radnika još uplaćuje i zdravstveno osiguranje (16,5 posto). Zbroj svih tih davanja daje takozvani bruto 2 i za poslodavca čini ukupan trošak radnika.

Ova mjera obuhvaća, izračunalo je Ministarstvo financija, 53,5 posto obveznika mirovinskog osiguranja koji ne podliježu plaćanju poreza na dohodak, a to je u konačnici 1,52 milijuna od ukupno 2,84 milijuna obveznika.

izvor: Vlada RH
izvor: Vlada RH
.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.