Prati nas

Vijesti

Nikad ne znaš

Nekad više, nekad manje: Fleksibilna isplata mirovina stiže u Nizozemsku

Prema novim propisima, oko 180 mirovinskih fondova u Nizozemskoj će precizno navesti radnicima i umirovljenicima njihov udio u zajedničkom fondu te kakve beneficije mogu realno očekivati.

Objavljeno

|

Nizozemski radnici i njihovi poslodavci uskoro ulaze u novi sustav mirovinskog osiguranja. Trenutno važeći sustav uključuje uplatu doprinosa u privatne mirovinske fondove, koji jamče točno određeni iznos mirovine. No u budućnosti će isplate moći biti veće, ali i manje. Sve će ovisiti o uvjetima na tržištu, inflaciji, kamatama, ali i o vještini menadžera fondova.

Stari sustav se suočio s teškoćama jer nije ostvarivao dovoljne prinose; kamatne stope i doprinosi bili nedovoljni za održavanje mirovina u skladu s inflacijom. Zbog svega je nizozemski Senat odobrio prijelaz na sustav “definiranih doprinosa”, čak 14 godina nakon što je prvi puta predložen.

Prema novim propisima, oko 180 mirovinskih fondova u Nizozemskoj će precizno navesti radnicima i umirovljenicima njihov udio u zajedničkom fondu te kakve beneficije mogu realno očekivati.

Ovaj novi sustav će omogućiti fondovima da lakše isplaćuju veće iznose mirovina i beneficija ako ostvare bolje rezultate ulaganja. S druge strane, manji iznosi će biti isplaćeni u slučaju slabijih prinosa. Ipak, planirani su mehanizmi solidarnosti kako bi se ublažio utjecaj loših godina i osigurala stabilna isplata mirovina do kraja života.

Novi propisi o mirovinskom sustavu u Nizozemskoj trebali bi stupiti na snagu do 2028. godine. Ovaj korak će pružiti veću transparentnost radnicima i umirovljenicima o njihovim mirovinama, ali i prilagodljivost fondovima u skladu s tržišnim uvjetima.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.