Prati nas

Vijesti

Neusporedivo

Objavljena visina mirovine za 40 godina rada u Njemačkoj

Njemačka ljevica smatra da su mirovine u toj zemlji skandalozno male, no iz hrvatske perspektive čine se astronomski velike.

Objavljeno

|

Isplativost drugog mirovinskog stupa: Koliko treba štedeti za siguran umirovljenički život
foto: Markus Spiske/ Unsplash

Ministarstvo rada u Njemačkoj je objavilo da radnici koji su uplaćivali 40 godina u mirovinski fond na zapadu zemlje primaju prosječnu mirovinu od 1.423 eura (10.721 kuna), dok je na istoku prosječna mirovina 1.255 eura (9.455 kuna). Ovi podaci se odnose na kraj 2021. godine, a statistike za proteklu godinu još nisu potpune.

Zastupnik Ljevice i povjerenik stranke za pitanja istočne Njemačke, Soren Pellmann, izrazio je kritiku zbog velikih razlika u mirovinama između istoka i zapada zemlje čak i nakon 30 godina od ujedinjenja Njemačke. On je istaknuo da je mirovina u svakoj istočnonjemačkoj saveznoj pokrajini niža nego na zapadu zemlje, što smatra zastrašujućim.

Pellmann je također kritizirao općenito visinu mirovina u Njemačkoj, smatrajući da su preniske. Izjavio je da je “1370 eura za 40 godina rada skandalozno malo”.

No još je skandaloznija usporedba hrvatske i njemačke mirovine. Prema podacima za siječanj 2023. godine, prosječna mirovina u Hrvatskoj iznosila je 420.57 eura (3.167 kuna). Međutim, prosjek podižu povlaštene mirovine jer prosječna povlaštena mirovina iznosi 886.94 eura (6.682 kune).

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.