Prati nas

Vrt

Znaju što je dobro

Potjerajte mrave iz jagoda, riješite se pravih napasnika

Vrtlari očajavaju nad izbušenim plodovima jagoda kojima se hrane mravi. No valja znati da je problem dublji i da ga treba rješavati u korijenu, a mrave valja pustiti da idu svojim putem.

Objavljeno

|

Kako se riješiti mrava u jagodama?
foto: mj/Scopio/mv

Naslovno pitanje zadnjih dana učestalo postavljaju članovi vrtlarskih grupa na društvenim mrežama. “Jagode su mi pune mrava. Ubušili su se u plodove i jedu ih. A jedva sam dočekala da počnu zoriti i djeca su im se radovala”, jedna je od takvih objava.

Nezadovoljna vrtlarica pita: “Kako potrovati mrave?“ Odgovor je jednostavan: “Nikako!” Mravi igraju važnu ulogu u vrtu i, ako želimo dobro prirodi i sebi, nećemo ih trovati. No čak da i to učinimo, problem s jagodama neće nestati.

Naime, mravi ne napadaju neoštećenu jagodu. Ako vidite ogromne rupe u jagodama i mrave kako izlaze iz njih, nesumnjivo je da mravi jedu plodove, ali oni nisu glavni zlikovci u ovoj priči. Mravi jednostavno ne mogu probiti kožu jagode već čekaju da to učini netko drugi za njih. Dakle, oni su oportunisti i napadaju jagode koje su prije toga oštetili drugi organizmi.

Najvjerojatnije su slatke i sočne plodove načele truleži ili plijesni. Ili, što je još vjerojatnije, puževi. Riješite li te probleme, mravi će otići svojim putem. Kako biste spriječili trulež, stavite slamu pod plodove jagoda i tako prekinite kontakt ploda i mokrog tla. A što se puževa tiče, tu se ne radi o jednoj bitki, već o cijelom ratu koji valja pomno planirati.

Ako baš ne možete podnijeti mrave u vrtu…

Iskusni vrtlari savjetuju posipanje malo kuhinjske soli oko baze biljke na kojoj se sakupljaju mravi. U blizini jagoda neki sade i močvarnu (barsku) metvicu (Mentha pulegium), jer njeno aromatično lišće odbija mrave.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.