Prati nas

Vrt

Vrtlarska školica

Rajčica je gladna biljka, za svaku fazu rasta treba drugu prihranu

Za svaku fazu valja odabrati pravo gnojivo. Osnovno pravilo kaže da tlo treba gnojiti neposredno prije presađivanja, prilikom sadnje, prije cvjetanja i kada su plodovi mali.

Objavljeno

|

Kako gnojiti paradajze? Kako prihranjivati rajčice?
ilustracija: S. Bura/mj

Kao i sve biljke koje proizvode veliku biomasu, rajčice su poprilično gladne pa velikim dijelom režim gnojidbe utječe na kvalitetu i obilatost uroda. Srećom, na tržištu postoje brojne formule gotovih hranjiva koje biljka može lako i brzo apsorbirati.

Pri odabiru je najvažnije znati NPK omjer koji pokazuje postotke dušika, fosfora i kalija – temeljnih biljnih hranjiva. Mnoge tvrtke nude gnojiva posebno namijenjena rajčicama, s oznakama koje također navode makroelemente poput magnezija i kalcija. Čak i prilikom kupnje tih proizvoda važno je pročitati i razumjeti oznake.

Primjerice, uravnoteženi NPK, poput 20-10-10, sastoji se od 20 posto dušika, 10 posto fosfora i 10 posto kalija. Ostatak je punilo koje može sadržavati male količine drugih minerala i vitamina. Proizvodi s većim brojem P (većim udjelom fosfora) mogu biti označeni kao pojačivači cvatnje, dok će veći N broj (udio dušika) potpomagati razvoj lisne mase nauštrb cvjetova. Zato je važno gnojidbu prilagoditi fazi rasta rajčice kako bi se u svakom trenutku optimalno zadovoljile potrebe biljke.

Pri tome treba znati da biljka, zbog lake dostupnosti i apsorpcije, vrlo brzo troši komercijalna gnojiva, ali i da njihova pretjerana uporaba može izazvati nakupljanje štetnih soli u tlu. Osim toga, pretjerana upotreba mineralnih gnojiva potiče ubrzanu razgradnju humusa i organskih komponenti tla čime se narušavaju njegova struktura i vodno-zračni režim. U računicu valja uzeti i padaline koje u suvišku (baš kao i pretjerano navodnjavanje) mogu isprati hranjiva u dublje slojeve pa bi biljka mogla postati izgladnjela i prije nego što smo na to računali. Ipak, uz sve prednosti i nedostatke, pravilno primijenjeno komercijalno gnojivo u pravim trenucima može unaprijediti zdravlje biljke i poboljšati prinos.

Kada prihranjivati rajčice?

Za svaku fazu valja odabrati pravo gnojivo. Osnovno pravilo kaže da tlo treba gnojiti neposredno prije presađivanja, prilikom sadnje, prije cvjetanja i kada su plodovi mali.

Tjedan ili desetak dana prije presađivanja dobro je vrijeme za dodavanje stajskog gnoja ili komposta u tlo gredice na koju namjeravate posaditi rajčice. Veća količina dušika u stajnjaku pruža biljkama dobar početak za razvoj zdrave zelene mase. Treba paziti da biljka izravno korijenom ne dotiče stajski gnoj, pogotovo ako se radi o nedovoljno zrelom stajnjaku. Dodavanjem komposta (ukapanjem u površinski sloj tla) usred sezone može pomoći održavanju razina dušika.

Prilikom sadnje, gnojiva s većim postotkom dušika (20-10-10) mogu se primijeniti kako bi se podržalo zdravo lišće i rast. Neki vrtlari rajčice gnoje ovim tipom gnojiva sve dok biljka ne dođe u fazu kad se očekuje cvat, jednom u dva tjedna ili prema uputama na pakiranju gotove formule.

Otprilike dva tjedna prije cvjetanja je dobro vrijeme za upotrebu gnojiva s većim udjelom fosfora (P), poput 5-15-5. Ovisno o sorti, rajčice počinju cvjetati između 30 i 45 dana nakon presađivanja. Rajčice s duljim vremenom do sazrijevanja često cvjetaju kasnije. Alternativno, možete koristiti uravnoteženo gnojivo s manje dušika, poput 10-10-10. Koštano brašno, koje neki vrtlari ukopavaju u površinski sloj tla oko same biljke, organska je alternativa koja osigurava fosfor tijekom četiri tjedna.

Iduću primjenu gnojiva (uravnotežene formule s podjednakim NPK omjerom) valja planirati kad su plodovi veličine ping-pong loptice. To će im omogućiti pravilan rast i dobro dozrijevanje.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.