Prati nas

Vrt

Saveznici na gredici

Rajčice vole društvo na gredici: Za zdravije biljke i bolji okus

Objavljeno

|

Kako prirodno zaštiti paradajz? Uzgoj paradajza bez kemije.
ilustracija: S. Bura/mj

Svaki vrt, bez obzira na primijenjene agrotehničke mjere, jest mali ekosustav. Što više biljaka, (dobrih) kukaca i životinja imate u svom vrtu, to će sam sustav biti otporniji i stabilniji. Posebno je ta raznolikost važna u takozvanom organskom vrtlarstvu.

Određeni začini i cvijeće potiču bolji rast rajčica, drugi odbijaju ili “zarobljavaju” štetnike, dok neki privlače oprašivače i kukce grabežljivce koji se hrane štetnicima. Osim toga, združenim snagama, rajčice i njihovi prijatelji s gredica zajedno se mogu boriti protiv suša, preobilnih padalina i korova. U konačnici, urod je obilniji, a plodovi često puta ukusniji. U nastavku predlažemo nekoliko biljaka koje možete saditi na gredici s rajčicama.

Bosiljak

Bosiljak i rajčice su najbolji prijatelji; u tanjuru i u vrtu. Ova začinska biljka može pomoći u odbijanju određenih štetnika poput bijelih mušica, tripsa, gusjenica rajčice i lisnih uši. No, prava prednost sadnje bosiljka s rajčicama je u okusu. Mnogi vrtlari kunu se da su im rajčice uvijek slađe kada se sade blizu bosiljka. Ništa vas ne košta da se i sami uvjerite u to.

Bosiljak (foto: Alissa De Leva/Unsplash)

Luk vlasac

Još jedan savršeni spoj; na gredici i u kuhinji. Sumporni spojevi koje “emitira” luk vlasac odbijaju lisne uši, a kako se radi o povrtnoj trajnici, ne moramo je sijati iz sezone u sezonu. Dapače, kako biste “zametnuli” luk vlasac, možete ga kupiti i kao začinsku lončanicu u najbližem trgovačkom lancu na odjelu voća i povrća. Potom ga samo raščupajte i prenesite u vrt između rajčica. Ne samo da poboljšavaju okus rajčica, već su nasjeckani listovi vlasca sjajan dodatak salatama i jelima koja zahtijevaju diskretan i nježan okus luka.

Luk vlasac (foto: Laura Ockel/Unsplash)

Salata

Ova kombinacija nema veze s kontrolom štetnika, ali će zaštititi tlo oko rajčica i poboljšati bioraznolikost u vrtu. Veliki listovi salate pomoći će u pretjerano kišnim periodima posušiti tlo ispod rajčica. Isto tako, rajčice će salati dati prijeko potrebnu zaštitu od jakog sunca za ljetnih žega, a salata će evaporacijom i sjenom pomalo ohladiti korijen rajčice. Čak i da nije tako, kombinacija zelene i sočne salate s rajčicama na istoj gredici, izgleda senzacionalno.

Pranje salate u sodi bikarboni
foto: PHÚC LONG/Unsplash

Dragoljubi

Njihov prirodni miris papra privlači određene štetnike poput lisnih uši i bijelih mušica. Poanta je u tome da će se štetnici gostiti dragoljubima, umjesto da napadaju rajčice. Iako se radi o prekrasnoj cvjetnici, dragoljubi su u ovoj priči – nevine žrtve. Kada broj štetnika na njima bude prevelik, jednostavno ih treba iščupati i zajedno s napasti iznijeti iz vrta. Neki vrtlari svjedoče da njihovi prelijepi cvjetovi mogu biti korisni u odbijanju gljivičnih bolesti. Budući da su odlični pokrov tla, dragoljubi sprječavaju prskanje vode s tla na nisko viseće listove rajčica i paprike. Tako se ograničava prijenos spora bolesti s tla na lišće rajčica.

Dragoljubi (Anthony Rae/Unsplash)

Kadifice

Osim privlačenja oprašivača i korisnih grabežljivih insekata, kadifice također vrlo dobro odbijaju određene štetnike. Cvjetovi luče kemijski spoj nazvan limonen koji posebno odbija lisne uši i bijele mušice. Kadifice također izvrsno smanjuju populacije štetnih nematoda. Spoj alfa-tertienil, koji je toksičan za nematode, iz korijena se širi duboko u okolno tlo. Na taj način kadifice liječe i sprječavaju nove infestacije ovim štetnicima.

Kadifice (foto: Robert Zunikoff/Unsplash)

Kadifice su najučinkovitije u smanjenju populacija nematoda i odbijanju štetnika poput lisnih uši i bijelih mušica kada se sade blizu jedna drugoj. Za proizvodnju ranije spomenutih spojeva trebaju doseći određenu zrelost, tako da nemojte očekivati instant učinak, no vodite se time da su kadifice možda i najkorisniji saveznici vašim rajčicama. Ne treba zanemariti da će vrtu dati dašak starinske romantike.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.