Prati nas

Vijesti

Pohlepa

Službeno potvrđeno: Trgovci su smanjenje PDV-a strpali u džep

Porezna uprava objavila je neslavne rezultate analize utjecaja kriznog smanjenja PDV-a: izmijenjeni Zakon o PDV-u, koji je stupio na snagu u proljeće prošle godine kao dio paketa mjera za ublažavanje rasta cijena energenata, nije urodio plodom. Umjesto da cijene padnu, mi smo u roku od mjesec dana počeli plaćati još više!

Objavljeno

|

Kad će se isplatiti novi energetski dodatak?
foto: Victoriano Izquierdo/Unsplash

Porezna uprava (PU) je krajem siječnja od 33.939 poduzetnika zatražila izvješće o tome kako su tog 1. travnja postupili prilikom određivanja cijena kod proizvoda kojima je snižena stopa PDV-a, a podatke je dostavilo njih 29.940. Analizom je utvrđeno da porezni obveznici nisu snizili cijene u visini sniženog PDV-a.

Štoviše, stope PDV-a iskoristili za povećanje marže ili troškova poslovanja. Time je krajem istog mjeseca čak došlo do povećanja cijena! To je, upozoravaju iz PU, smanjilo prihod državnog proračuna s osnove PDV-a od 279 milijuna eura godišnje.

Detaljnije, poznato je da od ukupnog broja poduzetnika koji su dostavili podatke, njih 27.757 izjasnilo se da ne prodaju proizvode kojima je snižena stopa PDV-a.

Od preostalih, 33 posto poduzetnika izjasnilo se da su snizili prodajne cijene u iznosu sniženog PDV-a, 34 posto njih da su zadržali postojeće prodajne cijene. Nadalje, 33 posto poduzetnika izjasnilo se da su utvrđivali pojedine cijene ovisno o pojedinim proizvodima. No, ni poduzetnici koji su snizili cijene 1. travnja u odnosu na 31. ožujka 2022., nisu cijene snizili u postotku sniženog PDV-a.

Cijene proizvoda za koje je stopa PDV-a bila snižena s 13 na 5 posto trebale su naime biti niže oko 7 posto. Ali, primjerice cijene žive ribe snižene su za 6,47 posto, svježeg ili rashlađenog povrća 6,82 posto, svježih ili raslađenih kobasica samo 2,49 posto.

Nažalost, dok su na dan 1. travnja 2022. cijene bile uglavnom zadržane ili malo uvećane, već dana 30. travnja 2022. godine došlo je do daljnjeg povećanja cijena za te skupine proizvoda!

Podsjetimo, 1. travnja prošle godine na snagu je stupila proširena primjena snižene stope PDV-a, i to od pet posto na: dječju hranu, jestiva ulja i masti, maslac i margarin, isporuku živih životinja, isporuku svježeg ili rashlađenog mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, isporuku svježih ili rashlađenih kobasica i sličnih proizvoda od mesa, isporuku žive ribe te svježe ili rashlađene ribe, rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, isporuku svježeg ili rashlađenog povrća, korijena i gomolja, isporuku svježeg i suhog voća i orašastih plodova, isporuku svježih jaja peradi (u ljusci), sadnice i sjemenje, gnojiva i pesticide, hranu za životinje, ulaznice za koncerte, sportska i kulturna događanja te od 13 posto na prirodni plin i grijanje iz toplinskih stanica, ogrjevno drvo, pelet, briket i sječku te menstrualne potrepštine.

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.