Prati nas

Aktivno starenje

Prrr

Savršene cimerice za starije osobe: Mačke povoljno utječu na zdravlje

Mačke su od velike pomoći starijim ljudima, jer im pružaju nekoga o kome će brinuti i koga će voljeti, a istovremeno im prave društvo.

Objavljeno

|

Jesu li mačke dobri ljubimci?
ilustracija: S. Bura/mj

Sigurno ste čuli priče o starim usidjelicama kojima društvo prave samo mačke. No, čini se da mačka u starosti i nije tako loš izbor za društvo. Naime, istraživanja su pokazala da te životinja povoljno utječu na zdravlje – kako ono fizičko, tako i psihičko.

Kako kažu iz udruga ljubitelja mačaka “Devet života”, mačke su od velike pomoći starijim ljudima, jer im pružaju nekoga o kome će brinuti i koga će voljeti, a istovremeno im prave društvo što je posebno dobro za one koji žive sami.

“Ponekad su oni jedini razlog zbog kojih će se osoba ustati ujutro iz kreveta te im tako daju osjećaj smisla. Dokazano je da ljubimci potiču mentalnu aktivnost, podižu samopouzdanje i ublažavaju osjećaj usamljenosti, a osim svega toga pružaju topao odnos za kojim stariji ljudi, ali zapravo i svi mi čeznemo”, kažu iz Udruge.

No mačke su i odlična tema za razgovor, jer ljudi vole pričati o svojim kućnim ljubimcima. Na taj način sklapamo nova poznanstva, što je posebno važno za starije osobe koje se često osjećaju usamljenima.

“Za starije osobe najbolja cimerica je već odrasla starija mačka koja ne traži previše pažnje u smislu igranja i aktivnosti i koja tako postaje savršeno društvo, a i takvim odabirom spasiti ćete život starijoj mački koja već dugo čeka udomljenje”, kažu iz udruge “Devet života.”

.

Život počinje s 50!

Mi smo medij zajednice. Razbijamo predrasude o starenju i starosti – živimo. Pratimo teme zdravlja, zdravstvene, obiteljske i mirovinske politike, politike, kulture, zabave, znanosti i životnog stila. Želimo vas ohrabriti, povezati i inspirirati kako biste zdravije i aktivnije uživali u životu. Poštujemo različitosti, promoviramo toleranciju i potičemo argumentiranu raspravu. Naš moto je: Živite brzo, umrite stari. Jako stari.